31 januari 2009

Vindlotteri

"Dreifach!", ropade Gregor Schlierenzauer när tvåan Morgi och trean Wuff gjorde honom sällskap på bromsplan efter hans segerhopp i den 700:e tävlingen i världscupens historia. Trippel österrikisk seger, det är det ena sättet att sammanfatta tävlingen i Sapporo. Vindlotteri är det andra sättet. Någon snöstorm blev det inte den här gången men vädret satte som vanligt ändå sin prägel på tävlingen i Japan. Låg fart och avsaknad av vind gjorde att hopparna i början landade långt innan hundrameterssträcket. I mitten av första omgången kom det plötsligt "Aufwind" men sen ändrades vindförhållandena igen. Från 2,5 m "Aufwind" per sekund till ingen vind alls eller till och med medvind gör väldigt stor skillnad. Visst, backhoppning är en utomhussport och sett över hela säsongen så jämnar det väl ut sig, de som hade otur idag kommer att ha tur någon annan gång och omvänt. Men det är ändå trist när vinden spelar så stor roll.

Redan efter första omgången stod det mer eller mindre klart att Schlieri skulle vinna. Han hade 6 meters försprång till tvåan Kalle Keituri som tillhörde vinnarna i första omgången av lotteriet (han hoppade sen bara 96,5 meter i andra, vilket ändå räckte till en fjärdeplats på grund av försprånget till de bakomvarande). Schlieri tillhörde inte dem som hade bäst vindförhållanden i första, men vinden förbättrades lite precis innan hans hopp, vilket åtminstone gav honom bättre vind än både Ammann och Loitzl. Men vind eller inte, det är bara att inse att Schlierenzauer känns oslagbar för tillfället. Det var utklassning idag...

Sammanfattningsvis kan även sägas att den första tävlingen i Sapporo var precis som vanligt: svåra förhållanden, endast 40 startande (varav 13 japaner!) med si så där klass på startfältet (bara 12 av de 30 bästa på plats) och näst intill folktomt på arenan. När FIS väljer ut världscupsorter sägs det att bland annat publikintresset spelar roll. Sapporo verkar dock vara ett undantag. De får behålla sin tävling trots avsaknaden av publik (och en massa annat). Antar att FIS gärna vill ha en tävling i Japan och därför bortser från det kriteriet i deras fall.

Inga kommentarer: