18 januari 2009

Totala världscupen, en riktigt rysare...

Tänkte flera gånger igår att det var söndag. Det måste ha berott på att tävlingarna var fredag, lördag den här veckan. Är så van vid att det är dax att gå till jobbet dagen efter sista tävlingen. Gårdagens tävling blev något bättre än fredagens. Det var väldigt jämnt efter första omgången och de flesta hopparna som tog sig vidare landade på mellan 115 och 118 meter. Mot slutet av första omgången fick vi ändå se hopp på över 130 meter, det visade sig alltså att farten var rätt trots allt. Liksom dagen innan var det många placeringar som delades av två eller fler hoppare efter första omgången (ovanligt många kändes det som, brukar sällan tänka på sånt annars) och det skilde endast 12,9 poäng mellan 30:e och 6:e plats!! Inför andra omgången fanns det alltså förutsättningar att klättra eller risk att tappa många placeringar. Störst kliv uppåt i resultatlistan gjorde Markus Eggenhofen som gick från 27:e till 10:e plats. Andreas Arén tappade i andra men fick med sig en poäng från Zakopane. Svenska poäng i tre av de fyra senaste tävlingarna alltså. Vi börjar bli bortskämda!

Precis som väntat blev det säsongens tre giganter som gjorde upp om pallplatserna och Schlierenzauer vann före Loitzl och Ammann. Det innebär att S
imon nu bara leder den totala världscupen med TVÅ poäng… Det känns som om jag inte gör annat än skriver om den där trekampen för tillfället, men det är kanske inte så konstigt. Till skillnad från förra säsongen, när totalsegern var så gott som avgjord till nyår, verkar det kunna bli en riktig rysare i år. Några av ZDFs/ARDs sändningar från backhopparveckan började med att hoppare sa; ”Vierschanzentournee, spannender als ein Krimi” och det passar även in på den totala världscupen för tillfället. Ingen har nog undgått att Simon Ammann är min store favoritbackhoppare och just nu känns det som om allt som betyder något är att han behåller den gula ledarvästen. Allt som var bra med tävlingarna i Zakopane överskuggades därför lite av det faktum att han nu bara leder totalen med två poäng... Han hoppar bra men det räcker ändå inte riktigt gentemot de båda andra för tillfället. Och egentligen gör han en helt FANTASTISK säsong med som sämst en 8:e plats i Innsbruck. Det är inte klokt hur förväntningarna ändras. För några år sedan hade jag blivit överlycklig för varje placering under topp tio och nu är jag "besviken" över en 5:e och en 3:e plats... Eller det är egentligen inte placeringarna jag är besviken över utan att han tappade 75 poäng av sin ledning. Men säsongen är lång och mycket kan hända. Simi själv uttryckte det själv väldigt bra på presskonferensen igår:

"I don't mind if Gregor will take the yellow bib for a while. For me it's only important to have it after the seasons last competition in Planica."

Och visst, det stämmer ju. Det är bara det att det känns mycket lugnare att ha lite marginal... Jag hoppas att jag inte har avskräckt några läsare nu. Den här bloggen ska absolut INTE bara handla om Simi, jag lovar!! Har redan planerat ett helt neutralt inlägg för imorgon. :)


Inga kommentarer: