17 januari 2009

Bystøl åter på förstasidorna...

Den olympiske guldmedaljören från Turin 2006, Lars Bystøl, är tillbaka på löpsedlarna. Den här gången på grund av ett positivt dopingprov. Lyckligtvis har backhoppning hittills varit ganska förskonat från doping, jag kan egentligen bara komma på ett enda fall tidigare, Vassiliev 2001.

Det är inte första gången Bystøl hamnar i blåsväder, tidigare har det gällt rattfylla, fylleslagsmål och ett ofrivilligt dopp i hamnbassängen i Oslo. Rubrikerna den här gången lät dock något värre än det verkligen var. Det positiva i sammanhanget är att det åtminstone inte gällde något prestationshöjande medel utan THC som finns i cannabis. Det går att dra paralleller till Goldbergers kokainhistoria 97 som resulterade i en avstängning av ÖSV, vilken senare drogs tillbaka när Goldi var på väg att växla förbund (om jag minns det hela rätt). Återstår att se vad som väntar Bystøl som till skillnad från Goldi faktiskt fastnade i en dopingkontroll.

Har ett väldigt tydligt minne från OS i Nagano 1998 när den kanadensiske snowboardåkaren Ross Rebagliati testade positivt för Marijuana. Senare kunde han dock promenera in på polisstationen och hämta tillbaka sin guldmedalj. Minns inte exakt varför men det fanns något kryphål i reglerna som gjorde att han inte kunde stängas av eller fråntas sin medalj. Frågan är då i fall substanser som inte påverkar den idrottsliga prestationen ska räknas som doping eller inte. Hade Bystøl inte varit elitidrottare skulle händelsen knappast resulterat i några rubriker. Jag är absolut emot alla sorters droger och negativ uppmärksamhet som det här gör idrottsmännen till dåliga förebilder för de barn och ungdomar som ser upp till dem. Men om det verkligen är doping, jag är tveksam... Vad anser ni?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det var inte de häftigaste tävlingarna i mannaminne, men, men några hopp var njutbara. Det ska bli spännande att se vilka som åker till Kanada och jag hoppas att det inte blir tre helgen med rätt avslagna tävlingar Zakopane, Vancouver och Sapporo. Synd att det var så många borta när det var så mycket publik i Zakopane. Med vänlig hälsning
Marit

Tasja sa...

Doping och doping, det är ju otillåtet medel och det räknas som doping. De som medvetet dopar sig ska stängas av på livstid. De har inget på en idrottsplats att göra (dit räknas inte sådana som tagit medicin och glömt anmäla det till rätt instans eller råkat ta en huvudvärkstablett för nära inpå tävling) utan jag tänker nu på EPO, bloddopning, anabola osv.

De med alkohol och drogproblem måste gå med på behandling och regelbunda prov. En kortare avstängning för dom 0,5-1 år (så de hinner bli drogfria)