11 januari 2009

Schlieris skidflygningssvit håller i sig

Hej

Såg med spänning fram emot säsongens första skidflygning den här helgen. Med tanke på att det är ovanligt många skidflygningstävlingar den här säsongen (7) så tippade jag i december att Simon Ammann skulle få det svårt att vinna den totala världscupen. Han är absolut ingen dålig skidflygare men han har inte heller tillhört den absoluta toppen (bortsett från två andraplatser 2007). Detta samt det faktum att hans störste konkurrent om totalsegern, Gregor Schlierenzauer, vann alla skidflygningstävlingar han ställde upp i förra säsongen gjorde att antagandet om totalsegern kändes rätt logiskt. Var därför extra nyfiken på hur bra skidflygare en Simi i toppform verkligen är.

Som sig brukar så här direkt efter Vierschanzentournee var det flera hoppare som stod över i helgen. Inte riktigt snällt att lägga in skidflygning på programmet bara några dagar efter turnén, som om inte den varit ansträngande nog för hopparna... Med bara 45 hoppare på plats i Kulm fanns det möjligheter för flera av de mindre backhoppningsnationerna att ta säsongens första poäng. Sverige, Italien och USA återfanns alla bland topp 30 båda dagarna. Grattis till Johan Erikson som blev 30:e respektive 21:a! Det är inte ofta backhoppning nämns i svenska tidningar men Johans första poäng för året resulterade faktiskt i en liten notis på sju rader i vår tidning, inte illa.

Det var stor klasskillnad på hoppen och under helgen fick vi se hopp på allt från 134 till 215,5 meter. Det gör det givetvis svårt för juryn att bestämma farten men de måste naturligtvis alltid utgå från de allra bästa, vilket det inte kändes som om de gjorde igår. Redan i början av andra omgången reagerade jag på att de flesta hopparna hoppade betydligt längre än de gjort i första omgången. För dem var det naturligtvis ingen fara men jag vågade knappt tänka på vad som skulle kunna vänta hopparna i toppen. Det fanns inte riktigt utrymme för dem att öka lika mycket... Satt med hjärtat i halsgropen och vågade knappt se de sista hoppen. Schlieris nya backrekord (215,5 m) tycker jag visar på att farten verkligen var för hög... Idag gjorde juryn däremot ett utmärkt jobb med att välja startgate.

Lördagens pall:
1. Gregor Schlierenzauer
2. Simon Ammann
3. Martin Koch

Söndagens pall:
1. Gregor Schlierenzauer
2. Harri Olli
3. Simon Ammann

Så här i efterhand är det bara att konstatera att Schlierenzauers imponerande svit håller i sig, han har fortfarande vunnit varenda skidflygningstävling han ställt upp i. Om det fortsätter på samma sätt så blir han svårstoppad i den totala världscupen den här säsongen.

Och vad det gäller frågan om Simis skidflygningsform så är det väl bara att konstatera att toppformen även gäller skidflygning! Var lite besviken över att han inte kunde behålla ledningen i lördags och över att han inte kunde ta andraplatsen idag men å andra sidan så gick det ändå bättre än väntat. Hade inte vågat hoppas på att han bara skulle tappa 60 poäng gentemot Schlieri på två skidflygningstävlingar.

Inga kommentarer: