24 februari 2009

Morgonstjärnan

Jag har varit oerhört imponerad av Thomas Morgenstern som idrottsman ända sedan han gjorde succédebut i världscupen som 16-åring och tog plats bland de andra stjärnorna på världscuphimlen. Han har en otroligt hög lägstanivå och är nästan alltid topp tio i tävlingarna. Den här säsongen har jag dock flera gånger tänkt att Morgi hoppat sämre än vanligt. Och då är han ändå 4:a i totala världscupen... Det säger en hel del om hur han brukar hoppa i vanliga fall!

Det är lätt att börja nämna medaljer och de 39 pallplatserna i världscupen men det finns annan, lite udda, men imponerande statistik att nämna:
  • Det dröjde 3 år innan han missade finalomgången i en världscuptävling första gången (Oberstdorf 2005) och han har bara missat final två gånger under drygt 6 säsonger! Alla brukar ha dåliga dagar och hoppa bort sig ibland men sällan Morgi.
  • Han har dessutom bara hamnat på platserna 21-30 fem gånger genom åren!
  • I drygt 70 % av tävlingarna har han varit bland de tio bästa!
  • Placeringarna i den totala världscupen talar oxå för sig själv. Efter 20:e-platsen i den halva debutsäsongen är hans facit 6-7-5-6-1-4. Behöver man säga mer?!
Jag blir alltid lika förvånad när Morgis ålder nämns, 22 för tillfället. Å ena sidan har han varit med i den absoluta världseliten under så många år att han borde vara mycket äldre. Men å andra sidan kommer jag alltid minnas honom som den där 16-åringen som stod högst upp på pallen i Liberec 2003.

VM-träning i Liberec idag men med väldigt beskedliga hopplängder för de flesta. Svårt att utläsa så mycket utan att ha sett hur väderförhållandena var, dimma och vind lär ha gynnat och missgynnat. Harri Olli lär dock bli farlig på fredag. Och jag räknar definitivt inte bort Morgenstern, tror att han kommer lämna Liberec med en individuell medalj...

Blev ytterst förvånad när jag hittade Mitja i resultatlistan! Hä?! Han skulle väl åka hem?! Då får han kanske en chans i alla fall. :) Men två slovener ska bort innan kvalet... Det var på slovenska skidförbundets hemsida som det stod att han skulle åka hem så källan var trovärdig. Antar att de ändrade sig.

Inga kommentarer: