05 februari 2009

Lukas Müller Juniorvärldsmästare

Min första reaktion när jag såg resultatlistan var "va?!" och därefter "när någon oväntad går och vinner så är det naturligtvis en österrikare..."

16-årige Lukas Müller tog alltså över JVM-titeln från Andreas Wank. Därefter följde två bekanta namn från världscupen, Maciej Kot (2:a) och Ville Larinto (3:a). Var tvungen att kolla upp segraren lite. Han debuterade i Continentalcupen så sent som i Engelberg för en dryg månad sedan (!) och kom till Strbske Pleso med fyra topp tio placeringar från Kranj och Bischofshofen i bagaget. Känns lite som Morgi och Schlieri som oxå dök upp "från ingenting" och gjorde succe i världscupen efter bara några få CoC-tävlingar. Få se om Pointner ger honom chansen den här säsongen, det har ju varit ovanligt tunnt bakom den österrikiska toppkvartetten iår.

Bäste svensk, Fredrik Balkåsen på en 24:e plats. Det är helt ok med 79 startande. Ingen hade väl väntat sig några stordåd av svenskarna.

Det ska bli intressant att se vilka av hopparna i resultatlistan som är med och kämpar om toppplaceringar i världscupen om några år. Bra resultat i JVM är dock ingen garanti för framgång. Jag gick igenom resultatlistorna från JVM drygt tio år tillbaka i tiden och visst dök det upp många välbekanta segrare som till exempel Wolfgang Loitzl (1998), Velli-Matti Lindström (2001), Janne Happonen (2002) och Thomas Morgenstern (2003). Men det fanns även en rad mindre kända namn. Vem minns exempelvis Wilhelm Brenna (1997) eller Kazuki Nishishita (1999). För andra, som Mateusz Rutkowski (2004), hade det nog varit bättre att inte vinna... Och vad har hänt med 2005 års segrare Joonas Ikonen som bara deltagit i några få CoC-tävlingar de senaste tre åren?

JVM avslutas för hopparnas del imorgon med damernas tävling och herrarnas lagtävling (damer och herrar lät lite fel i en juniortävling...)

Inga kommentarer: