01 januari 2010

En nyårstradition

Jag har sett på nyårsdagsbackhoppningen från Garmisch-Partenkirchen så länge jag kan minnas. En riktig nyårstradition oavsett om man gillar backhoppning eller inte. Än så länge... Tävlingen lär med åren förlora sin glans i Sverige eftersom den inte längre sänds i SVT där alla kan se den. Trist. Har följt turnén via svenska Eurosport och måste säga att det är riktigt roligt att Marit fått sällskap i "kommentatorshytten" den här veckan. Tycker att Andreas Arén kommit med många intressanta kommentarer ur en hoppares perspektiv. :)

Min sammanfattning av dagen: En riktigt bra tävling med långa hopp och ett nytt backrekord av Simon Ammann (143,5 meter). Han lär dock inte flyga till sig någon turnéseger i år heller. Andreas Kofler har tagit ett riktigt grepp om turnésammanställningen. Tror att han vinner ifall inget oförutsägbart inträffar. Men visst, en blåsig tävling skulle kunna ställa till en hel del i resultatlistan så man vet aldrig... Österrikarna verkar extremt starka just nu, fyra österrikare bland de fem bästa i totala världscupen och nästan lika mycket röd- och vitrandigt i turnétotalen... Det lär inte heller vara till deras nackdel att turnén nu flyttar över till andra sidan gränsen.

Gårdagens otursgubbe i kvalet var Felix Schoft som missade tävlingen på hemmaplan i Garmisch-Partenkirchen trots att han hade samma poäng som de två sista som tog sig till tävling. Om jag inte missminner mig så var det just han som hade maximal otur i turnén även förra året när han i inte mindre än två tävlingar missade finalomgången trots att han egentligen hade tillräckligt med poäng för final (men inte tillräckligt för en Lucky Looser-plats)... Som sagt KO-systemet har sina nackdelar.


"Srečno 2010" (Gott 2010) önskade Peter och Mitja efter sin duell idag. Vill passa på att göra detsamma och önska alla läsare ett gott nytt år! 2 januari brukar oftast vara en vilodag för hopparna men i år är det nytt kval redan imorgon. :)

Inga kommentarer: