06 januari 2010

Koflers triumf & kommande laguttagningar

Efter första omgången i Bischofshofen var utgången fortfarande oviss men till slut tog ändå Andreas Kofler en rätt komfortabel och välförtjänt totalseger i den tysk-österrikiska backhopparveckan. Grattis till segern och till bilen! Desto jämnare blev det i kampen om resten av pallplatserna, bara drygt 5 poäng skilde tvåan från femman. Lite anmärkningsvärt att de båda förhandsfavoriterna Schlieri (4:a) och Simi (5:a) till och med missade pallen i totalen. Det hade jag verkligen inte trott efter helgen i Engelberg... Innan säsongen tippade jag Schlieri eller Simi som segrare av turnén men nämnde även att man nog inte skulle räkna bort Janne Ahonen... Det sista visade sig verkligen stämma. Efter de första världscuptävlingarna trodde jag dock inte att Janne skulle bli något hot, men han har verkligen hoppat bättre och bättre för varje dag. Andraplatsen är verkligen imponerande med tanke på att han varit borta ett år.

Har funderat lite över hur hopparna/tränarna resonerar inför laguttagningarna till de kommande tävlingarna. Det är inte speciellt snällt att, liksom förra året, lägga en skidflygningstävling direkt efter turnén. Det blir tufft för hopparna. Förra året åkte ändå de flesta med till Kulm, något som inte brukade vara fallet i Liberec när den tävlingen låg direkt efter backhopparveckan. Tror att de bästa kommer till Kulm även i år. Det finns ju inte så många möjligheter att skidflyga innan VM i Planica i mars.

Helgen därefter bär det sedan vidare till Sapporo som nästan alltid har problem med att locka de bästa. I år lär det bli extra svårt... Dels har hopparna en tuff period bakom sig och med OS bara några veckor fram i tiden vill de säkert stanna hemma och träna. Dessutom är det ju tävlingar i Continentalcupen i Sapporo den här helgen. Många kommer nog låta CoC-hopparna stanna kvar i Japan en vecka till för att även hoppa i världscupen. Det jag undrar då är exakt hur reglerna för OS-kvalificering funkar... Om jag förstått det hela rätt behövs en topp 16-placering i en världscuptävling. Något som flera CoC-hoppare med säkerhet kommer att klara i Japan till skillnad från flera av dem som normalt sett hoppar i världscupen. Är det då ok att låta en hoppare som inte klarat kvalgränsen åka till OS på bekostnad av en hoppare som har klarat gränsen?!? Någon som vet svaret eller som har någon teori? Skriv gärna en kommentar i så fall.

Inga kommentarer: