16 januari 2010

Det blåser som alltid i Sapporo

Startfältet i Sapporo ser ut ungefär som vanligt med bara tre topp tio-hoppare på plats. Skillnaden är att det var hela 65 hoppare som ställde upp i kvalet, vilket förmodligen beror på att det var CoC där förra helgen. Annars har de ofta svårt att få ihop ett helt startfält. Det CoC-betonade startfältet i världscupen innebär även en annorlunda startlista för Continentalcupstävlingarna i Neustadt den här helgen. Flera hoppare som vanligtvis brukar synas i FIS-Cup och Alpencup får nu chansen.

Blev inte speciellt glad när jag hörde att Simon Ammann skulle åka med till Japan. De som stannar hemma får en tävlingsfri helg och slipper en ansträngande resa. Det hade Simi säkert oxå behövt. Dessutom är det aldrig så enkelt att man kan resa till Japan och räkna med att ta med sig 200 poäng tillbaka... Snö och vindar brukar ALLTID sätta käppar i hjulet för sådana planer. Kan det vara så att det är viktigare för Simi att vinna den totala världscupen än att ta ett tredje OS-guld?! Förmodligen, men det känns ändå som en rätt riskabel plan... 45 poäng idag var nog inte riktigt vad han tänkt sig och inget som lär få Schlieri att bli nervös.

Säger som vanligt, vilket skämt de här tävlingarna är! Det hade varit en sak om hopparna kunnat resa till Japan och förvänta sig normala tävlingsförhållanden. Då hade jag tyckt att fler skulle åka med. Men som det ser ut nu förstår jag inte att någon alls åker. De skulle nästan lika gärna kunnat lotta resultatet direkt så hade hopparna sluppit resan...

Överst på pallen idag Thomas Morgenstern, en av få som nästan alltid åker med till Japan. Tvåa Andreas Wank, hans första pallplats! Och trea en hemmahoppare, Daiki Ito, oxå skoj med en japan på pallen.

Tävling kl 03.00 imorgon. Kommer nog inte se direktsändningen i år... En resultatlista och ett sammandrag på eftermiddagen får räcka den här gången, eller...

2 kommentarer:

Åsa sa...

Det är ju inte bara i Sapporo det blåser. Numera brukar Kuusamo vara ett riktigt blåshål också.
Visst är det tråkigt att topp-hopparna inte åker med till Japan, men jag tycker att det är kul att få se b-hopparna från Continentalcupen på tv för en gångs skull. Det är ju trots allt många av dem som är sportens framtid.

Åsa sa...

Ja, det kan bli rejält blåsiga tävlingar i Kuusamo oxå. Men jag tycker ändå att Sapporo är i en klass för sig.

/Åsa