23 februari 2010

Väntad Ösi-triumf i sista tävlingen

Å ena sidan var lagtävlingen given på förhand. Att någon annan än Österrike skulle vinna fanns inte på kartan. Å andra sidan var utgången mer oviss än på länge. Vem fanns inte med i diskussionen om bronset?

Det var de givna åtta lagen som gick vidare till andra omgången. Skyhöga favoriterna Österrike ledde från första till sista omgången. Stackars Martin Koch fick stå vid sidan om den här gången oxå, men Loitzl hoppade bra så det var väl rätt beslut. Dessutom var han den bättre av de båda under träningen dagen innan. Tvåan Tyskland höll även de sin placering under hela tävlingen. Stora överraskningen, men ändå inte, var väl tyskarnas laguppställning. Som det sett ut de senaste veckorna så var det självklart att låta Andreas Wank få den fjärde platsen i laget, men i december hade nog inte många gissat att Pascal Bodmer skulle tvingas stå över… Tycker lite synd om honom, hans OS-minne blev en trasig dragkedja…

Tredjeplatsen var den som resterande 6 lag kämpade om. Samtliga kunde mer eller mindre ses som bronskandidater innan tävlingen, men det fanns väldigt många om kring de flesta nationer. För att det skulle lyckas var alla i respektive lag tvungna att topprestera (minst) i båda hoppen samtidigt som inget av de andra lagen glänste... Hur ofta händer något sådant? Inte den här gången i alla fall... Mot slutet stod det mellan lagen som på förhand kändes allra starkast, Norge och Finland, och det var Norge som drog det längsta strået. För en gångs skull blev pallen precis som jag hade gissat!

Vad sysslar arrangörerna med egentligen?! Det har ju varit en massa incidenter under hela OS. Säkerhetsmissar i banor och backar, funktionärsmissar med åkare som släppts iväg förtidigt/försent, konstiga kameraval och väldigt dålig grafik i TV-rutan… Ingen kunde väl undgå att märka att resultatgrafiken fick fullständigt fnatt igår. Först visades helt felaktiga längder och inga tillfälliga placeringar, sedan inga längder alls och dessutom inga domarpoäng. Till slut kom det igång igen, men då hade jag sedan länge fått nog och kompletterat TV-bilden med liveresultat på datorn. De har förberett för det här mästerskapet i flera år, hur kan allt gå fel?!

Så var då OS slut för den här gången för backhopparnas del. Fyra långa år tills nästa gång. :( Men Nordic Tournament och Skidflygnings-VM väntar. :)

Inga kommentarer: