21 februari 2010

Historisk dubbel dubbel för Simon Ammann

*gäsp* Klockan är fyra på natten och jag sitter och väntar på medaljcermonin från Whistler Medals Plaza. :)

Jag har aldrig förr känt att utgången av en tävling är SÅ given redan på förhand. Drömde om dubbla guld för Simi redan innan OS men först efter guldet i lilla backen började jag tro att det verkligen skulle bli så. Och ju närmare tävlingen kom desto säkrare kändes det. Jag var knappt nervös ens inför tävlingen, bara visste att han skulle klara det. Trots sänkt fart passerade han 140-meterssträcket under kvalet och i provomgången hoppade han längst av alla trots att tränaren Martin Künzle krävde att farten skulle sänkas inför Simons hopp. Cirkusen kring bindningarna störde inte schweizarna alls eftersom de var så säkra på att de var tillåtna.

Det kändes som om det enda som skulle kunna stoppa Simon från att vinna sitt fjärde OS-guld var ett fall. Och just ett fall var jag lite orolig för när han satt på bommen inför sista hoppet. Men allt gick ju vägen och Simi är nu historisk tvåfaldig dubbel guldmedaljör. Ingen har tidigare vunnit fyra individuella OS guld i backhoppning (Matti Nykänen har fyra guld men ett av dem från lagtävlingen 88). Han är nu även den schweizare som tagit allra flest OS-guld. Simon får det att se så enkelt ut men det är egentligen helt ofattbart stort. Det slog mig först nu när jag såg honom stå och stråla på pallen med sin guldmedalj. Fyrfaldig olympisk mästare!! Wow!!

Kampen om de återstående två medaljerna kändes desto öppnare. Lite synd att några stycken i slutet av första omgången hade otur med vinden och därmed aldrig fick chansen. Pallen blev till slut identisk med den i lilla backen; Malysz som tvåa och Schlierenzauer trea.

På måndag är det dax för lagtävlingen. Även om Österrike inte varit riktigt lika starka som väntat hittills så får de gälla som stora guldfavoriter. Tror att Tyskland skulle kunna knipa silvret, även om de (bortsett från Neumi) gjorde en katastrofalt dålig andra omgång i stora backen. Mitt bronstisps är Norge. Finland skulle också kunna ta en medalj men det känns som om det finns tusen frågetecken kring deras lag. Kommer Ahonen kunna hoppa? Vilket humör är Harri Olli på (det kan bli topp eller flopp)? Olli blev diskvalificerad i lilla backen och Happonen i den stora, har de koll på materialet till lagtävlingen? Andra nationer som kan ha en liten medaljchans om alla presterar på topp samtidigt är Slovenien, Polen och eventuellt Tjeckien. Funderar på vem av Pikl, Meznar och Damjan som kommer tvingas stå över tävlingen. Känns som om det blir någon av de två första men samtidigt känns det väldigt riskabelt att ha Jernej i en lagtävling... Han har misslyckats i båda tävlingarna under OS och i säsongens första lagtävling var det han som hoppade bort slovenerna från finalomgången efter ett hopp som inte ens nådde 100 meter. Men å andra sidan, om han hoppar bra så är han en stor tillgång för laget.

Inga kommentarer: