16 mars 2009

Reserapport från Vikersund


Som ni märkte blev det aldrig någon uppdatering på plats i Norge. Men nu kommer min reserapport. :) Bilden ovan är väl inte den bästa (oskarp) men det passade så bra att skriva på den blå jackan i förgrunden. Fler och bättre foton från tävlingen utlovas dock inom kort.

Flög till Oslo i fredags kväll. Fick vänta en halvtimme på flygplatsen och sen kom de andra och hämtade upp mig på hemvägen från Lillehammer. På lördagmorgonen bar det sen av till Vikersund. Det visade sig att vi tog den kortaste vägen, inte den bästa... Vägen var väldigt gropig och väldigt slingrig. Mådde riktigt illa men det gick som tur var över när vi väl kom fram. När vi anlände till arenan syntes bara underbacken i stora backen och halva underbacken i skidflygningsbacken, resten doldes av dimma. Kunde knappt tro att det var sant, inte en dimmig tävling till i Norge... Sikten blev dock bättre och bättre hela dagen och lagom till skidflygningen började syntes större delen av backen. Men vädret var ändå rätt grått och trist hela dagen.

Jag hade gärna sett kombinerarnas provomgång men vi kom iväg lite senare än tänkt så när vi väl hade traskat upp för den långa vägen till backen såg vi precis Anssi Koivuranta landa efter sitt hopp (och sen var ju provomgången slut). Det var faktiskt hyfsat mycket folk på plats redan till kombinationen, vilket vi upptäckte när vi skulle gå därifrån och strömmen av åskådare aldrig ville ta slut... Skulle jättegärna sett kombinerarnas längdmoment också men jag hittade ingen bra plats. Det hade säkert gått att hitta någon men jag ville inte gå för långt bort eftersom backhopparnas provomgång började direkt efter längdmomentet. Gick alltså tillbaka till backen och följde kombinerarna via storbildsskärmen.

Alla backhoppare som skulle vara med i söndagens kval var med under provomgången. De som inte skulle vara med i lagtävlingen fick dessutom göra ett andra träningshopp (annars skulle de ju bara fått ett hopp i backen innan kvalet). Det var riktigt häftigt att se dem i skidflygningsbacken. Tänk att de vågar! Österrike vann lagtävlingen före Finland och Norge, trots att Schlieri föll efter landning i båda sina hopp. Slovenerna blev fyra vilket lovar gott inför säsongsavslutningen i Planica.

På söndagen tog vi en bättre väg och var framme på parkeringen i Vikersund lagom till kombinerarnas provomgång började kl 9. Men när vi väl tagit bussen från parkeringen till backen och gått sista biten upp så var det bara några stycken kvar... Fast själva tävlingsomgången såg vi naturligtvis. Det märktes att de började två timmar tidigare än på lördagen för det var inte alls lika mycket folk där på morgonen. Senare på dagen befann sig dock 18 000 åskådare på arenan. Det var helt underbart väder; varmt och soligt och inga besvärliga vindar. Kan det bli mer perfekt?! Vi hade verkligen tur med vädret igår för idag var det grått ute igen... Det blir verkligen en helt annan upplevelse när vädret är bra.

Såg tyvärr inte längdmomentet den här gången heller. :( Medan NoKo-prisutdelningarna för dagens tävling (Bill Demong), totala världscupen (Anssi) och totalen för lag (Tyskland) pågick började kvalet i skidflygningsbacken. De 72 tävlande kämpade om 40 platser och tyvärr missade båda svenskarna att ta sig vidare till tävling. Jag tyckte att det var en bra tävling trots att flera hoppare klagade över att det var för låg fart. Det fanns ingen resultattavla så jag hade ärligt talat ingen riktig koll på hur långt de hoppade. Man ser naturligtvis på ett ungefär men jag blev förvånad när jag kom hem och såg att det bara var tre hopp över 200 meter, trodde inte att det var riktigt så illa. Juryn vågade väl inte höja farten efter Schlieris hopp under lagtävlingen.

Hopparna verkade oxå njuta av vädret och de flesta stannade kvar kring bromsplan efter sina hopp i andra omgången för att följa den spännande upplösningen. Harri Olli som ledde turnén efter tre deltävlingar missade segern med 0,6 poäng. Gregor Schlierenzauer tog hem segern i NT före Harri och Simi. Schlieri vann även dagens tävling före Ammann och Vassiliev. Var väldigt nöjd över att få se Simi på pallen igen. :) Det var verkligen en helt underbar dag och jag ville inte gå därifrån. Simi stod kvar och gav intervjuer i en halvtimme efter prisutdelningarna. När han slutligen försvann till presskonferensen lämnade vi dock Vikersund bakom oss.

På kvällen blev det stor fotovisning av allas foto från dagen. Lång som en långfilm... Mot slutet började det dock bli lite tjatigt! Skidflygningen gick an för där hade vi fotograferat rätt olika hoppare men när det gällde kombinerarna hade vi stått precis bredvid varandra och fotat nästan samma hoppare. Så när de dök upp i exakt samma vinkel för tredje gången så... *s* Hade en rätt bra plats idag men det var ändå lite svårt att fotografera, större delen av tiden stod nån person eller någon TV-kamera ivägen... Men en del blev riktigt bra. Så som utlovat ovan ska jag leta fram de bästa bilderna från helgen och publicera dem här.

Inga kommentarer: