04 mars 2009

Norden = Finland + Norge!?!

Dax för Nordiska Turnén med tävlingar i Lahti, Kuopio, Lillehammer och Vikersund (som ersätter Holmenkollen i år). Man kan ju tycka att något som marknadsförs som nordiskt borde innehålla ett stopp i Sverige oxå... Världscupcirkusen stannade till i Falun ganska regelbundet fram till 2002 men sen var det stopp. Och i dagsläget går det ju inte att hålla nån VC-tävling där oavsett om FIS vill det eller inte eftersom backen inte håller måttet. Det är riktigt dåligt, men jag kan inte se vem som skulle vilja och ha pengar till att göra den upprustning som behövs. Det lär finnas många som kvalar in på en av punkterna men kombinationen lär vara sällsynt. Så tyvärr kommer det nog vara rätt lugnt på Lugnet ett bra tag framöver... Ju längre tid det dröjer desto svårare är det förmodligen att få tillbaka tävlingen. Nordiska Turnéns fyra orter börjar kännas rätt definitiva och det lär inte heller bli lättare av att konkurrensen ökar när det byggs nya backar österut (i Sydkorea, Ryssland mm).

Sen är det det här med NT:s status. Visst, en tradition växer inte fram över bara några år men ändå, i jämförelse med Backhopparveckan känns NT rätt futtig. Fast vem vet, när nordiska oxå har över 50 år på nacken är det kanske annorlunda. Sen tror jag att det är svårt att jämföra med Backhopparveckan både på grund av publikintresset och på grund av att 4ST ligger så perfekt i tiden där kring nyår när många ändå är lediga och har mycket tid. I Finland och Norge brukar det konstigt nog vara lite si och så med publikintresset (bortsett från Oslo då).

Om 9 dagar åker jag till Norge! Ser verkligen fram emot Vikersund även om det visat sig att en av de hoppare jag allra helst ville se inte verkar få följa med på NT överhuvudtaget. :(

Inga kommentarer: