28 november 2009

Premiärhelg med en del överraskningar

Vet knappt vad jag ska börja med. Gårdagens lagtävling blev väldigt spännande, speciellt i två avseenden:
  • Kampen om segern: Självaste Schlieri bjöd in tyskarna i matchen efter ett misslyckat hopp i andra omgången. Men Martin Schmitt tog inte chansen som bjöds, så till slut blev det ändå en väntad Ösi-seger.
  • Kampen om 8:e plats efter första omgången: Det såg ut att stå mellan Tjeckien och Schweiz ända tills Mitja Meznar gjorde ett kanonhopp på 134 meter som så när tog slovenerna vidare. Schweiz svagaste kort Rémi Francais hade dock andra planer... Ett riktigt bra hopp av honom gjorde att schweizarna knep sista finalplatsen 2,4 poäng före Slovenien. Jag kände mig väääldigt splittrad när Rémi satt där på bommen. Visste inte vad jag skulle hoppas på. Vilken tur att det är hopparna som avgör saken så att jag slipper bestämma. ;)
Idag var jag riktigt besviken av flera anledningar. Får ändå erkänna att även dagens individuella tävling blev en riktigt spännande tillställning med flera bra hopp och en del märkliga resultat. Simi och Schlieri följdes åt efter första omgången men på häpnadsväckande 24:e respektive 25:e plats... Jag undrar verkligen hur förhållandena var när de hoppade för det verkar märkligt att båda två skulle misslyckas så... Trion på pallen var oxå en stor överraskning. Trodde inte på någon av dem inför den här helgen. Tänk att Romören som var så dålig förra säsongen gick och vann tävlingen. Och Pascal Bodmer som tvåa (mer om honom nedan). Trean Loitzl ser oxå han mycket starkare ut än jag trott.

Två positiva besked:
  • Tyskland tvåa i lagtävlingen och starkt med två hoppare bland de fyra bästa i den individuella tävlingen (Bodi 2:a & Uhri 4:a). Med tanke på hur Bodmer hoppat under helgen var hans pallplats i och för sig inte så förvånande. Han har inte gjort ett enda dåligt hopp i Kuusamo (!) och förtjänade verkligen den där pallplatsen. Man ska inte läsa ut för mycket av en enda helg men kan det månne vara så att Bodi kommer stå för det där genombrottet som tyskarna så desperat behöver?!
  • Schweiz som lag överraskade. I lagtävlingen briljerade Simon Ammann men än viktigare hoppade både Pascal Egloff och Rémi Francais bättre än förväntat och Schweiz slutade på en imponerande 6:e plats före bland andra Norge. När hände det senast?! Dessutom kvalade båda två in till dagens tävling där Pascal blev 35:a. Starkt men det behöver inte betyda allt för mycket. Det ska i alla fall bli intressant att se vad de två (och resten av juniorerna) kan göra i Continentalcupen framöver.
Två negativa besked:
  • Ett av mina stora frågetecken inför Kuusamo gällde Ville Larinto som vi inte sett sedan Planica. Förra säsongen slutade han på 14:e plats i totala världscupen. Den här säsongen började katastrofalt dåligt. Dåliga träningshopp följdes av 88,5 meter i kvalet och sen var helgen slut för hans del. Är det den tuffa andra säsongen som väntar?
  • 87,5 meter i kvalet och 83 meter i lagtävlingen för Jernej Damjan. Än så länge känns det inte som om beslutet att träna själv gett några positiva resultat. Det är redan bestämt att Peter Prevc får chansen nästa helg istället för Jernej.
Nästa helg väntar Lillehammer istället för Trondheim. Inte så förvånande, det är ju inte första gången det saknas snö i Trondheim. Varför fortsätter FIS att lägga andra tävlingshelgen där när det så ofta är problem med snöbrist?!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för din sammanfattning av tävlingarna i Kuusamo.
Det allra roligaste var Pascal Bodmers 2:a plats - Tyskland och därmed backhoppningen behövde detta, hoppas nu att laget håller i säsongen ut.
Sture