22 november 2009

Dax att tippa säsongen...

Det är 5 dagar till världscuppremiären så jag tänkte att det är dax att tippa den kommande säsongen. Brukar alltid skriva några rader om hur jag tror att det kommer gå för mina favoriter, vilka lag jag tror kommer göra bra ifrån sig respektive floppa och vilka som har störst chans att ta hem de olika titlarna som står på spel. Det är rätt skoj att plocka fram det efter säsongen och se hur fel man hade!! Vissa saker stämmer rätt bra medan annat är helt fel redan efter Kuusamo. Men jag brukar ju inte behöva publicera det!! Vad jag tror om just mina favvisar lär inte vara så intressant men resten kommer här.

Totala världscupen:
  • 1. Simon Ammann. Riktigt bra de senaste fyra åren och säkert revanschsugen efter förra säsongen. Skulle kunna vinna precis vad som helst den här säsongen (förutom Skidflygnings-VM). Det är åter OS på nordamerikansk mark... Eller är jag överoptimistiskt bara för att jag vill att det ska bli så?
  • 2. Gregor Schlierenzauer. Men han skulle lika gärna kunna vinna igen... Verkar inte kunna hoppa dåligt... Kan samla flera medaljer i år.
  • 3. Harri Olli. Bra men det räcker nog inte ända fram. Han brukar inte ha marginalerna på sin sida. Men kan mycket väl ta någon OS-medalj.
  • 4. Robert Kranjec. Är lite tveksam till att placera honom så pass högt upp. Att han är en riktigt bra skidflygare och en bra sommarhoppare råder det inget tvivel om, men håller det en hel vintersäsong? Lär vara med och fajtas om medaljerna under flyg-VM på hemmaplan i vår.
  • 5. Anders Jacobsen. Saknar någon bra motivering...
  • 6. Thomas Morgenstern. Tippade att han skulle göra en "svag" säsong förra året och det stämde rätt bra. Säger samma sak i år, men en svag säsong i Morgimått mätt räcker ändå till topp tio i totalen...
  • 7. Denis Kornilov. Valet stod mellan honom och Vassiliev. Är lite orolig att jag litat för mycket på sommarens resultat men Kornilov har varit lovande länge. Kommer stora vintergenombrottet i år?
Hade egentligen tänkt skriva en topp-10 men det får räcka så här. Och det blev en lite trist lista med väletablerade hoppare...

Vierschanzentournee / Backhopparveckan:
Simi eller Schlieri är väl inga vågade gissningar. Sen ska man nog inte räkna bort Janne Ahonen, han har ett antal gånger visat att han har psyket som krävs för att vinna turnén. Och om han nu dessutom bara ska hoppa de mest intressanta tävlingarna så lär han komma extra laddad dit.

OS:
Simi, Schlieri, Harri Olli (men inte guld), Vassiliev eller Kornilov. Kanske kan Morgi ta sig i kragen och hoppa hem en medalj. Rutinerade Malysz och Ahonen bör aldrig räknas bort. Eller så blir det en överraskningsseger á la Benko 05. Österrike kommer vara storfavoriter till lagguldet...

Skidflygnings-VM:
Schlieri lär bli ruskigt farlig. Harri Olli och flera av norrmännen likaså. Kranjec är en riktig flygare och dessutom på hemmaplan...

Lagen:
  • Österrike: De lär väl ta hem lagtotalen som vanligt. Har alltid ett starkt lag trots att de inte längre får fram superstjärnejuniorer på löpande band. Hur bra är Wuff i år?
  • Norge: Har haft en liten generationsväxling senaste åren och kan nog komma starkt den här säsongen.
  • Finland: Känns som om de har en del osäkra kort och är väldigt svårtippade. Hur stark är Happonen efter skadan? Och hur bra är egentligen Ville Larinto som vi inte fick se i somras? Hela laget kan säkert stärkas av att Ahonen är tillbaka men det känns som om de saknar bredd.
  • Ryssland: Har sin intressanta tränarduo Steiert/Schödler och speciellt Vassilliev och Kornilov har gjort en del riktigt bra resultat. Kan bli spännande att se.
  • Tyskland: Hoppas på att Uhrmann kan göra en bra säsong som ju kan blir hans sista... :( Tyskarna får nog, liksom de senaste säsongerna, svårt att leva upp till de alltid höga förväntningarna som ställs på dem. De har rysligt svårt att hitta någon junior som på allvar kan slå igenom i världscupen. Är det dax för Andreas Wank?
  • Schweiz: Det är den gamla vanliga visan... De har sina två superstjärnor men sen är det väääldigt tunt. Flera hoppare verkar ha en negativ utvecklingskurva (Antoine, Rémi mfl) men de har en intressant trio i juniorerna Marco Grigoli/Pascal Egloff/Adrian Schuler som säkert kan ta en del CoC-poäng i vinter. Världscupen känns dock fortfarande några nummer för stor för dem. Vet inte om de kommer få chansen där i vinter men det känns i alla fall som om Schweiz vill skicka ett helt lag till OS.
  • Japan: Har en intressant mix av unga och gamla hoppare. De har äntligen fått fram ett starkt gäng med yngre hoppare men hur länge kan egentligen Kasai och Okabe fortsätta att hoppa bra?!
  • Slovenien: Robert Kranjec är given i laget men annars känns det inte som om någon kan känna sig helt säker på sin plats. Vill verkligen att de ska lyckas i år men vet inte om jag vågar hoppas. Har trott på slovenerna så många gånger förr och blivit besviken... Genombrott för Peter Prevc kanske?!
  • Polen: Har oxå börjat få fram en hel del yngre hoppare men det känns som om det är lite för tidigt för stordåd ännu. Eller? Kan vi få se en polack som årets nykomling? En Kot eller en Mietus kanske.
  • Sverige: Läget ser tuffare ut än vanligt nu när både Johan och Andreas slutat. De kan få det tufft att kvala in i världscupen. Noll poäng, tyvärr...
  • Tjeckien: Janda är långt ifrån storformen han hade för några år sedan och Koudelka brukar hoppa som bäst på sommaren... Tror ändå att det blir den sistnämnde som samlar flest poäng i det tjeckiska laget.
  • Frankrike: Har några intressanta hoppare. Jag har under flera år tänkt att i år kommer vi nog få se ett riktigt genombrott för någon av dem men börjar undra om det verkligen kommer. Det går väldigt mycket upp och ner.
  • Resten: Vet att jag inte nämnt alla nationer. Vi kommer säkerligen att få se både Kazakstan, Ukraina, Italien och USA i poänglistan och kanske några till...
Vad tror ni? Har jag helt fel? Såg det det redan kommit in en del kommentarer om detta på förra inlägget. Jätteskoj, skriv gärna fler!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Åsa och backhoppningsvänner!
Så trevligt att starten för den "riktiga" backhoppningssäsongen är här!
Några av hopparna twittrar, gå in på någon av dessa så hittar du flera:
http://twitter.com/Skijumping_info

http://twitter.com/georgspaeth

Jag blev glad över att du placerade Robert Kranjec högt på din lista; jag vill ju så gärna att det Slovenska laget skall lyckas den här säsongen. Jag tror fortfarande på Jernej Damjan och vill att hans goda humör skall vis vägen till prispallarna.
Må vindarna vara med oss och hopparna denna OS-vinter.
Sture

Anonym sa...

Hej igen!
Missade att tipsa om den norska sidan Skijumping.no - bra sida med nyheter och annat: http://skijumping.no/

Sture

Anonym sa...

Hej!

Angående Slovenien tror jag mer på Jaka Hvala än på Peter Prevc. Jaka är jämnare tycker jag.

//Alex

Karin sa...

hej!
jag håller med dig om schlieri, om amman kommer troligen också högt upp. jag hoppas på att detta är säsongen då tom hilde kommer tillbaka, skulle vara roligt.