26 februari 2012

Värdiga världsmästare

När VM började så dåligt med problematiska vindar var jag rädd att det kunde sluta precis hur som helst. Med facit i hand tycker jag dock att alla hopparna på pallen var väldigt värda sina medaljer!!

Som sagt, VM började ju inte riktigt som önskat... På fredagen flyttades första omgången fram en timme, sen gick det att hoppa en stund och därefter väntan, väntan, väntan och "cancelled for today". Nytt försök på lördagen med planerat tre omgångar. Vinden såg inte mycket bättre ut än dagen innan men tillslut lyckades de få ner alla en gång under hyfsat rättvisa förhållanden. Eftersom det tog så lång tid och var så problematiskt var en tredje omgång inte att tänka på men en andra skulle vi åtminstone få. I mitten av andra omgången vände vinden helt och då blev jag lite orolig för ett lotteriresultat men det gick ju bra tillslut. De tre främsta efter första omgången var även de som stod på pallen efter den andra. "Här kommer världsmästaren!", sa jag när Robert Kranjec satt på bommen i sin guldfärgade dräkt inför andra hoppet. Och så blev det ju faktiskt!! Är väldigt nöjd med att just Robi vann. Det fanns ingen som jag hellre hade sett Simi lämna över titeln till. Jätteskoj att en av världens bästa flygare ÄNTLIGEN fick bli världsmästare! Det har blivit mycket tårta och champagne på presskonferenserna för slovenerna den senaste tiden. =) Att en norrman kom tvåa var ju inte speciellt oväntat men att det var just Rune Velta som skulle ta hem medaljen var lite otippat. Förhandsfavoriten Martin Koch slutade trea efter att ha fallit efter landning. Trist men han verkade nöjd ändå.

Under dagens lagtävling rådde perfekta förhållanden (varför kunde det inte varit så hela helgen?!) Det var jämt och spännande in i det sista även om det gick att ana utgången redan efter fem startgrupper. Största överraskningen var att norrmännen helt missade pallen. Även finnarna som hastigt och lustigt blivit utsedda till tänkbar medaljkandidat efter starka träningsresultat var en besvikelse. Österrike vann som vanligt. Tyskarna toppresterade och tog hem silvret. Och bronset gick faktiskt till Slovenien trots att de saknade Peter Prevc. Att det trots allt blev en medalj berodde mycket på att svagaste länken, Jernej, hade en bra dag. Man vet aldrig riktigt var man har honom (eller Jurij).

Lite blandat från helgen:
* Något nytt världsrekord blev det aldrig trots att vi fick se många hopp över 240 meter. Allra närmast var Anders Fannemel som med sina 244,5 meter endast var två meter från rekordet. Däremot sattes en hel drös PB och flera nationsrekord, så några riktigt häftiga hopp fick vi se. =)
* Såg ni Andrea Morassis hopp i fredags? Det såg verkligen otäckt ut. Han drog långt åt höger i varje hopp men i den avbrutna omgången i fredags var det verkligen extremt. Han kan inte ha varit många decimeter från reklamskyltarna... Hade han flugit några meter till så hade han väl hamnat utanför backen...
* Vad har hänt med Vincent Descombes Sevoie? Han har verkligen inte gjort något väsen av sig den här säsongen men nu hoppade han plötsligt 222,5 m, 225 m och 212,5 m. Wow!

Inga kommentarer: