19 februari 2012

Tråkigt slut på en annars bra helg

Skidflygningsbacken i Oberstdorf är verkligen häftig. Har stått högst upp i det där tornet en gång och det var verkligen en upplevelse ("Tankar från toppen av en skidflygningsbacke"). Helgen började med ett fantastiskt kval i fredags och en jättebra individuell tävling igår. Hopparna bara flög och flög trots att det kändes som om backen tog slut. Var rätt nervös flera gånger när det såg ut att gå för långt.

Svenska Eurosport sände inte igår heller, men som jag har förstått det så var det sista gången vi gick miste om en tävling den här säsongen. Eurosport har förresten förlängt avtalet med FIS, vilket innebär att TV-sändningarna är säkrade fram till säsongen 2015-2016. =) Lyckligtvis var det ZDFs tur att sända vintersport i Tyskland den här helgen, vilket innebar att jag kunde se gårdagens tävlingen på deras livestream. Jag hade absolut inte velat missa den. Koch, Ito och Ammann bemästrade backen allra bäst men jag var lite besviken över att det inte blev någon pallplats för Peter Prevc den här helgen heller. Det hade han förtjänat! Han hoppade så fantastiskt bra hela helgen. Igår hade jag en massa saker som jag tänkte skriva om men nu snurrar bara tankarna kring dagens lagtävling i huvudet.

Idag var de fina väderförhållandena som bortblåsta. Det snöade, vinden virvlade runt i backen, det var pauser mellan vart och vartannat hopp och startgaten flyttades uppåt eller neråt mest hela tiden. Såna här tävlingar är inte alls roliga och jag satt med hjärtat i halsgropen när hopparna vinglade genom luften. Med rätta som det tyvärr skulle visa sig... Peter Prevc fick ta ner sitt hopp på tangerad backrekordlängd, 225,5 m, men föll sedan framstupa. I början såg det inte så farligt ut. Han lämnade bromsplan för egen maskin men läkarna såg lite bekymrade ut och då blev jag oxå orolig. Tio minuter senare svimmade han tydligen och fördes till sjukhus. Första rapporterna tyder på ett brutet nyckelben och nån axelskada. Så tråkigt. Pero har visat sig vara en riktigt bra flygare och skulle med lite tur kunnat ta en medalj på VM nästa helg (han var en av ett dussintal hoppare på min lista över medaljkandidater). Nu blir det istället inget VM alls för hans del. Tycker så otroligt synd om honom. KRYA PÅ DIG PETER!!

Andra omgången ställdes in vilket innebar att Slovenien vann (!!) knappt före Österrike. I normala fall skulle jag varit överlycklig över det men inte idag. För dagen var det tur i oturen för slovenerna att det bara blev en omgång eftersom de bara hade kunnat ställa upp med tre man om det blivit en final. Tycker att man borde ändra reglerna så att det är möjligt att sätta in en reserv i andra omgången ifall någon blir skadad under tävlingen. Tittar man framåt var det här dock en nattsvart dag med slovenska ögon sett. Med Pero i laget skulle de haft en realistisk chans på medalj i lagtävlingen i Vikersund, men nu...

VM ja... Imorgon kommer laguttagningen som alla väntat på och pratat om hela säsongen, den norska. Bardal, Hilde, Fannemel och Velta hoppade dagens lagtävling. Det borde betyda att de fyra har väldigt bra chanser att få varsin VM-biljett. Sklett hoppade nog bort sin chans tidigare i helgen så då är frågan vem som ska få den femte platsen, regerande världsrekordhållaren Johan Remen Evensen eller förre världsrekordhållaren Björn Einar Romören. Kan de verkligen hålla Evensen utanför laget trots att han hoppat dåligt större delen av säsongen?! Dessutom kommer ju bara fyra av de fem uttagna verkligen att få hoppa... Norge skulle nog gett en hel del för den där friplatsen som den regerande världsmästaren har. Lite ironiskt att det är Schweiz som har den platsen, de som inte har någon som helst nytta av den. Hörde förresten av folk på plats i Oberstdorf att Anders Jacobsen var riktigt bra som förhoppare under kvalet i fredags! Ser VERKLIGEN fram emot VM, trots det som hände idag.

Uppdatering kl 17.20: SiOl.net bekräftar att säsongen som befarat är över för Peter Prevc. Slovenerna hade med sig en lapp på pallen med ett meddelande till Pero: "Bravo Pero. Vi är med dig." (se: här)

3 kommentarer:

Åsa sa...

Det var ju för väl att vi inte ska behöva missa fler tävlingar. Jag har varit (milt sagt) upprörd över att Eurosport valt att sända Bundesliga-fotboll, när Eurosport2 redan sänt 2 (!!) Bundesligamatcher samma dag...

Nåväl, det var en vinglig lagtävling vi fick se igår. Olyckor är ju inte så jättevanliga i backhoppning/skidflygning och så två fall i samma tävling... Hoppas att Prevc blir okej snabbt, men han måste tycka att det suger att missa VM i Vikersund nästa helg... Han hade för övrigt gärna fått hamna på pallen på lördagen tillsammans med Ito och Ammann.

Så var det då klart med norska laget nästa helg. Romören fick chansen till sist.
Och det är också klart att Johan Remen Evensen lägger av helt! Tråkigt att han inte kan vara med och slåss om nytt rekord.
Jag hoppas dock att Anders Jacobsen kommer tillbaka till nästa säsong och har möjlighet att göra bra ifrån sig. Känns som om Stöckl har fått in lite ny energi i laget hur som helst!

Jag ser också fram emot VM...! :)

Johan sa...

Åsa du låter lite småkär i den där Peter...

Åsa sa...

Haha, inte alls. Han är bara en fantastisk backhoppare. :)