13 februari 2009

Tankar från toppen av en skidflygningsbacke

Det känns lite extra roligt att se dem hoppa i skidflygningsbacken i Oberstdorf. Jag har nämligen stått högst upp i tornet på Heini Klopfer Skiflugschanze en sommardag för några år sedan. Redan från marken sett är det en imponerande backe. På TV och foton ser man inte alls hur brant underbacken verkligen är. Det känns som om den går nästan lodrätt uppåt. Och tornet som saknar "stödjeben" är verkligen häftigt, lutande tornet i Pisa kan slänga sig i väggen. ;) Det innebär även en annorlunda lösning för hissen som går diagonalt längs med undersidan av överbacken och man står som på små trappsteg. Väl uppe i toppen av tornet kändes det som om hela tornet rörde sig i vinden, men det är möjligt att det bara var inbillning. Stod där uppe i tornet och funderade på om backhoppare är beundransvärt modiga eller väldigt korkade som frivilligt släpper taget om bommen...

Vi fick se ett bra kval idag så det kan nog bli två spännande tävlingar. Kommer Schlieri förlänga sin flygsvit imorgon? Och kan Norge ge Österrike en match om segern på söndag? Efter dagens kval ser det onekligen ut så, norrmännen hoppade riktigt bra. Det spelar ingen roll hur de hoppar resten av säsongen, när det väl är dax för skidflygning toppresterar de nästan alltid.

Och slutligen ett steg bort från backhoppningen och till en tredje och sista rapport om schweiziske skidstjärnan Daniel Albrechts hälsotillstånd. Igår, efter tre veckor i konstgjort koma, vaknade han och kan nu även andas själv!! Idag vid lunchtid hölls en TV-sänd presskonferens med bland andra flera läkare, pappa Albrecht och Danis Manager. Dani kan sitta upp och reagerar på tilltal. Han kan dock inte prata ännu eftersom stämbanden tagit stryk av veckorna i respirator. Det glädjande beskedet är att Dani inte kommer få några bestående hjärnskador. Ett litet frågetecken dock för lungorna. De var väldigt illa däran och det är inte helt säkert att han kommer återfå full lungkapacitet. Har gått och grubblat på det ända sedan de svarta rubrikerna om lungorna började, elitidrottare lär behöva riktigt starka lungor... Men oavsett om han kommer kunna fortsätta sin karriär eller inte så är det viktigaste naturligtvis att han kommer bli helt återställd. Har gått runt med ett stort leende på läpparna hela dagen :) Gute Besserung Dani!

Inga kommentarer: