14 augusti 2011

Reserapport från Einsiedeln

Lördag:
En mycket solig och fin dag, något vi inte varit bortskämda med den här sommaren. Nästan lite för fint faktiskt... Solen gör det svårt att fotografera och dessutom var 18.30 en extremt dum starttid för kvalet. Just då stod solen nämligen precis bakom backen så det var svårt att se någonting alls. Simon Ammann gjorde tävlingspremiär för den här sommaren, han kunde naturligtvis inte stå över hemmatävlingen. Han fick sällskap av tre juniorer som radade upp sig allra längst bak i resultatlistan... Som sagt, framtiden för schweizisk backhoppning ser rätt mörk ut. Mitt backhoppningshumör beror till stor del på hur ett fåtal hoppare hoppar... En söt kommentar räddade dock dagen så jag lämnade trots allt Einsiedeln med ett leende på läpparna.

Söndag:
Dagen började lika fint som igår. Slog oss ner i gräset uppe på kullen tillsammans med en förvånansvärt stor åskådarskara (ja ni läste rätt, brydde mig inte om att leta upp någon bra fotoplats!). Bland annat hade norrmännen en stor grupp högljuda fans på plats (men högljuda på ett bra sätt!). Tyvärr ställde vinden till bekymmer precis som förra året. Provomgången fick ställas in efter ett dussintal hoppare och tävlingen blev en seg historia som dessutom innehöll en plöstlig regnskur. Det tog en timme och femtio minuter att få ner de 50 hopparna EN gång. På den tiden brukar man hinna genomföra två omgångar inklusive paus. I slutet kändes det som om det tog fem minuter per hoppare... När Morgi äntligen landat började folk bege sig därifrån eftersom alla tog för givet att det inte skulle bli någon andra omgång. Vi blev därför ytterst förvånade när speakern sa att andra omgången skulle starta om tjugo minuter. Tog för givet att det strax därpå skulle komma ett besked om att det var inställt. Men tiden gick, hopparna värmde upp och tog sedan liften upp till tornet. Inte förrän det var dax att starta kom besked om att det hölls ett jurymöte och sen att finalomgången trots allt var inställd. Precis som väntat alltså, det var bara förvånande att de ens övervägde en andra omgång. Det innebar att Morgi fick se sig besegrad för första gången den här sommaren. Tyckte att Kamil Stoch var en mycket värdig vinnare efter sitt otroliga tävlingshopp här och efter det minst lika bra hoppet i andra omgången i Courchevel i fredag där han ändå fick se sig besegrad.

Trodde att helgens foton var katastrofalt dåliga men blev faktiskt positivt överraskad nu när jag kollade igenom dem. Det finns flera stycken som platsar i det kommande bildreportaget!

2 kommentarer:

Åsa sa...

Ser fram emot ditt bildreportage! Dina tidigare har alla varit riktigt bra!

Det var lika jobbigt att sitta hemma framför soffan under söndagen. Jag skulle ju fixa lite ätbart i pausen mellan första och andra omgången. Nu hann jag bli väldigt hungrig innan första omgången var klar...

Kul att Stoch fick slå Morgenstern i alla fall, även om det var i en smått kaotisk/förvirrande tävling. Och så Rune Velta på en tredje plats. Måste kännas bra att ha fått till ett så pass bra hopp när förhållandena var så skiftande.

Tasja sa...

Men duuuuuuu, du kan ju inte skriva så och inte mer (ang den söta kommentaren) alltså jag förväntar mig ett PN :), förresten har jag lust att åka till Schweiz nästa sommar! Kanske kan vi åka samtidigt (om du ska dit då igen alltså).//Annelie