27 februari 2011

VM-Dagbok från Oslo, Del 2

Här kommer en rapport från en dimmig och trist lördag och en helt underbar söndag.

Lördag
Det är en hel del som inte funkat så bra hittills under VM. Först och främst kollektivtrafiken under lördagen. Lyckligtvis var vi ute i rätt god tid och klev även på tunnelbanan tidigt. Andra hade inte lika tur. Det var många som stod och väntade i flera timmar på stationerna medan överfulla tåg körde förbi och längdåkningen som de hade biljetter till gick av stapeln utan att de hann dit. Trist. Desutom känns det som om det är bristande eller tvetydig information inne på området och det hela känns lite provisoriskt, åtminstone kring Midtstubakken som är det enda jag sett hittills. Gångvägarna är inte skottade utan man slirar runt i snömodden och för att ta sig till läktarna måste man korsa vägen som lagens bilar kommer körande på. Skulle kunna nämna tusen saker till...

Det var dimmigt även under lördagen. Speciellt under kombinerarnas hoppmoment som vi därför knappt såg alls. Hade tänkt stanna kvar vid backen i väntan på specialhopparna men blev utkörda av en funktionär. Längdåkningen såg vi därför i ett cafètält. Under provomgången inför backhoppningen blev sikten bättre och för första gången kunde vi faktiskt se tornet. Tyvärr kom det istället en massa blötsnö... Tävlingen bjöd inte på några stora överraskningar och att Morgi skulle vinna kändes ganska givet efter resultaten på träningarna. Minns inte så mycket mer av tävlingen än att jag var blöt och kall och längtade därifrån. Hade egentligen tänkt gå på medaljcermonin men kände inte för att stå ute i snön flera timmar till utan åkte direkt hem istället.

Söndag
I motsats till gårdagen var det här en helt fantastisk dag. Himlen var grå och det var väldigt kallt uppe vid backen men sikten var bra och det kom ingen snö, vilket är det viktigaste. Vädret spelar verkligen väldigt stor roll i såna här sammanhang... Dessutom fick vi riktigt bra platser vid backen. En liten missräkning var dock att hela längdtävlingen inte visades på storbildsskärmen men vi fick åtminstone se sista halvan. Trist att det inte räckte till medalj för Hellner, på slutet trodde jag att han skulle klara det...

Lagtävlingen var riktigt rolig. De flesta gjorde bra ifrån sig och såg jätteglada ut. Tror sällan att jag sett så många nöjda hoppare under en tävling! Precis som under gårdagen var det de polska fansen som syntes och hördes mest. Kändes nästan som om vi var i Polen och inte i Norge... Ingen hade väl väntat sig annat än att Österrike skulle vinna. Kul för hemmapubliken att Norge tog silvret. Jag var dock mest nöjd med att Tyskland tog bronset trots Severin Freunds fall och att Slovenien faktiskt blev 6:a.

Efter tävlingen åkte vi direkt ner till Universitetsplatsen för att vänta på medaljcermonin. Hörde någon nämna att det var 100 000 åskådare där. Det har jag lite svårt att tro på men oavsett så var det väääldigt mycket folk. Jag var inte säker på om de 6 bästa fick vara med även i lagtävlingen eller om bara medaljörerna skulle vara på plats. Först skulle dock längdåkarna få sina medaljer. Publiken ropade "Petter, Petter, Petter" men jag var mest intresserad av att fotografera Marcus Hellner. =) Precis efter deras prisutdelning fick jag plötsligt syn på Matjaz Zupan med kameran i högsta hugg. Har aldrig förr blivit så glad över att se honom. Det betydde ju att lag nr 4-6 faktisk skulle komma. Därefter delades det tydligen ut medaljer och spelades nationalsång även för backhopparna men jag såg mest grabbarna i de ljusblå jackorna som tog emot varsin liten glaspokal för sin sjätteplats. På hemvägen missade vi precis både spårvagn och tunnelbana och fick vänta jättelänge, något som i vanliga fall hade varit irriterande men som idag inte kunde sudda ut leendet från mina läppar. Sammanfattningvis så har det alltså varit en helt perfekt dag. VM får gärna fortsätta så här! =)

Inga kommentarer: