13 februari 2011

Världsrekord & totalseger

Vi behövde inte vänta länge på världsrekordet. Johan Remen Evensen slog till med 243 meter redan i första träningshoppet i fredags. Kändes lite snopet att inte få se det live! Världsrekord nummer två sändes dock live, 246,5 meter av samme Evensen. Med tre hopp över det gamla världsrekordet visade han att han absolut är en värdig världsrekordhållare. Har var helt enkelt bäst. Men jag tycker ändå att gatereglerna gör det lite orättvist. Precis som väntat blev juryn nervös och sänkte för det mesta farten så snart någon flög över 220-230 m. Det innebar ju att hopparna på slutet hade betydligt lägre fart och därmed betydligt sämre chans att nå världsrekordlängder.

Funderar även på hur de tänkte när de byggde backen. Trots att vinden kom bakifrån nästan hela helgen var farten väldigt låg. Flera omgångar avslutades från gate 2 och idag hoppade till och med Schlieri 237,5 m från gate 0 (!) med svag bakvind. Vad skulle de gjort om vindarna istället varit bra och kommit framifrån?! Flytta ner mer gick ju inte...

Vikersund må ha världens största backe men jag tycker ändå att Planica är strået vassare! Det känns som om hopparna ligger mycket högre i luften i Planica. Eller så beror det bara på kameravinkeln...

Förstår att publiken buade! Tyckte att juryn var väldigt konservativ redan igår när de sänkte farten redan efter hopp på 220 meter. Men idag var det ju ännu värre... Undrar verkligen hur de tänkte när de till synes helt omotiverat sänkte farten till gate 0 i mitten av första omgången... Om jag inte missminner mig så var juryn väääldigt snål med farten i Vikersund även för två år sedan.

Dessutom passade Thomas Morgenstern på att säkra segern i den totala världscupen för andra gången. Det har ju i princip varit klart ganska länge, men nu blev det definitivt. Han leder med ointagliga 387 poäng före Simon Ammann när bara tre individuella tävlingar återstår. Grattis!

VM nästa. Väntar nervöst på de sista laguttagningarna... Pleeease!

Inga kommentarer: