06 februari 2011

Skidflygning, skidflygning, skidflygning

Skidflygningsbacken i Oberstdorf är verkligen sååå häftig. På TV ser man inte alls hur brant underbacken faktiskt är och det lutande tornet utan ben är väldigt mäktigt. Jag stod högst upp i det där tornet en sommardag för några år sedan och det kändes som om cementen rörde sig under fötterna. Kan inte fatta att hopparna frivilligt flyger ner därifrån! Severin Freunds 218-meters hopp idag var verkligen något alldeles extra. Trodde faktiskt att Finland skulle ta hem tredjeplatsen när det stod mellan Hautamäki och Freund i sista startgruppen men ibland har jag gärna fel. Annars var det väldigt mycket Österrike under helgen i Tysklands sydligaste Gemeinde. Martin Koch passade på att ta sin andra seger, Schlieri har hittat tillbaka till pallen, seger i lagtävlingen idag och seger i totala Team Tour. Det finns väl inte så mycket annat att säga än att de var värdiga vinnare... Trist bara att lagtävlingarna blir så förutsägbara.

Nästa vecka är det dax för premiär i den nybygda backen i Vikersund, den största skidflygningsbacken i världen. Det känns osannolikt att någon tävling nånsin ska kunna bräcka den där magiska helgen i Planica 2005 men vem vet... Det är omöjligt att veta vad man bör förvänta sig. Efter allt snack om världsrekord skulle det kännas lite snopet om det inte blir något hopp över 239 meter. Mycket beror nog på vädret och på juryn. Det lär definitivt vara svårare att sätta rekord nu med de nya gatereglerna men samtidigt är ju faktiskt backen större än den i Planica. Tror inte att Romören hade kunnat skriva 239 meter på hjälm och skidor ifall gatereglerna funnits redan 2005. I så fall hade juryn förmodligen fått kalla fötter och sänkt farten när det sattes personbästa, nationsrekord och världsrekord till höger och vänster. Därför kan det nog vara bra att inte ha för högt startnummer i Vikersund, om någon hoppar riktigt långt får resten kanske inte chansen...

Världsrekord eller inte, spännande lär det bli. Skulle vilja se även träningarna på TV! Och naturligtvis hade det varit skoj att åka dit, men eftersom jag ska till Oslo två veckor senare (!!) så får det bli TV-soffan nästa helg.

Inga kommentarer: