09 januari 2011

En svensk poäng!

Säsongens första skidflygning och den här gången kunde tävlingarna i Harrachov genomföras. En del topphoppare saknades och det blev lite segt med flera korta avbrott på grund av vinden. Trots det blev det två spännande tävlingar med flera bra hopp och ett nytt backrekord av Simon Ammann, 215,5 m. Vill dela ut en massa gratulationer (trots att ingen av personerna i fråga lär läsa det här...).

Svenske Fredrik Balkåsen kvalade in till båda tävlingarna genom att bli 28:a under gårdagens kval. Trodde dock aldrig att det skulle räcka till världscuppoäng. Men efter ett riktigt bra hopp i första omgången idag (172,5m / plats 21) och tyvärr ett mycket sämre andra hopp (126 m) räckte det till en 30:e plats och 1 världscuppoäng! En poäng som kan bli guld värd för nästa säsong. GRATTIS FREDRIK!

Martin Koch som så ofta får nöja sig med att vara femte bäste österrikare fick igår äntligen stå överst på pallen i en världscuptävling. Trodde att Morgi skulle gå förbi honom i sista hoppet men är glad att det inte blev så. Mascht förtjänade verkligen den här segern. GRATULATION ZUM SIEG!

Gladast idag; Roman Koudelka?! Han brukar alltid se så sammanbiten ut på alla foton men idag kunde han helt enkelt inte sluta le (förrän det var dax för segerfoto...). Tredjeplatsen idag var hans första pallplats i världscupen och triumfen kom dessutom på hemmaplan i Tjeckien. Skoj! CONGRATS! (vad heter grattis på tjeckiska?)

CoC-hopparna har haft 3 tävlingar på drygt ett dygn i Sapporo och de slovenska hopparna sopade banan med konkurrenterna. Det bör väl dock sägas att startfältet var ovanligt svagt (bla för att flera av de som ligger bra till i CoC-sammandraget flyttat upp till världscupen. Många lag har 6 startplatser där under 4:e perioden). Det var ändå starkt gjort av slovenerna som stod för en helt osannolik laginsats, speciellt på lördagen. ČESTITKE!
* Tävling 1: 7 slovener bland de 11 bästa, varav två på pallen (1. Mežnar, 3. Kramaršič)
* Tävling 2: Trippelt slovenskt på pallen (1. Mežnar, 2. Pungertar, 3. Damjan)
* Tävling 3: 3 slovener bland de 4 bästa (1. Damjan, 3. Zima)

Världscuptävlingar i Sapporo nästa helg och dessförinnan CoC i Sydkorea.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Riktigt kul att se Balkåsen i världscupen äntligen! Han hade visst sparat ihop egna pengar för att kunna åka ner till Harrachov...
Kul också att han tog poäng, även om det var synd att han fick bakvind i andra hoppet och inte kunde hoppa lika långt som i första.

Ammanns backrekord räknas väl tyvärr inte när han satte ner händerna i backen efter landning?

Har varit mycket backhoppning de senaste veckorna. Härligt! Ser fram emot att se några mer okända namn i startlistan nu i helgen när tävlingarna hålls i Japan.

Åsa sa...

Jag tror att backrekordet räknas trots att han satte ner händerna. Det är väl bara om han sätter sig eller faller som det inte räknas?