20 april 2009

Pengar per poäng

Så här års presenteras alltid förslag till förändringar som FIS sedan ska rösta igenom eller rata på sitt möte senare i vår. Ett av årets förslag är att alla hoppare som tar världscupspoäng även ska få prispengar (jämfört med de tio främsta den gångna säsongen). Varje poäng skulle vara värd 100 schweiziska Franken, dvs drygt 700 svenska kronor med dagens växlingskurs. Det skulle ge segraren 10 000 Fr (bara en tredjedel av dagens segerpengar! lite kontroversiellt?!) och den sista poängplatsen skulle vara värd 100 Fr.

Tycker att det är ett bra förslag. Men jag undrar vad topphopparna anser, de skulle ju förlora en hel del på det. Mest gynnar det naturligtvis dem som ofta hoppar in på platserna runt 10-15. För dem som bara tar något ströpoäng då och då lär det inte göra någon större skillnad. Anders Johnson får nog fortsätta att skriva "Mum and Dad" på hjälmens sponsorplats... ;) Men alla bäckar små som man brukar säga och det kan säkert vara en extra morot för dem som ligger lite längre bak i fältet.

Ser man till den gångna säsongens lista över prispengar ser man att summorna sjunker rätt snabbt. Det är ett fåtal som hoppar in riktigt mycket pengar och i många fall är det ju samma hoppare som dessutom tjänar bra på sponsorkontrakt och annat. De tre som hoppade in mest prispengar var naturligtvis de tre som även var i topp i totala världscupen. För dem rör det sig om rätt stora summor även om de inte kommer i närheten av en del andra sporter:

1. Schlieri: 524 500 CHF (ca 3,8 miljoner kr)
2. Simi: 334 000 CHF (ca 2,4 miljoner kr)
3. Wuff: 274 000 CHF + bilen (ca 2 miljoner kr)

Kan jämföras med
nr 10. Malysz & Schmitt: ca 450 000 kr
nr 20. Küttel: ca 125 000 kr
nr 30. Neumayer: ca 70 000 kr

Totalt tog 42 hoppare hem prispengar förra säsongen. Om det nya förslaget går igenom kommer den listan bli dubbelt så lång nästa säsong.

Inga kommentarer: