13 mars 2012

En helg i Oslo

Är hemma igen efter några dagar i Oslo. Missade tyvärr tävlingen i Trondheim eftersom jag satt på flyget då. Den höll tydligen riktigt hög klass.

På fredagen stod nordisk kombination och damernas världscupavslutning på programmet. Möttes som vanligt av dimma uppe vid Midtstubakken men det var inte så farligt som under VM förra året. Biljetten gav även tillträde till längdstadion för kombinerarnas längdmoment. Det var dock ingen höjdare att se längdåkning live ens inne på stadion… Starten var så lååångt borta att åkarna var små som myror. Det var egentligen bara vid målgången som de kom precis förbi läktaren, även vid varvningarna körde de nämligen på spår längre bort. Jason Lamy Chappuis misslyckades totalt i hoppmomentet och eftersom Watabe vann tävlingen så blev det spännande inför säsongens sista tävling på lördagen.

Lördagen blev en lång dag vid backen. Kombinerarnas provomgång började redan kl 9.30 och specialhopparnas kval var inte slut förrän kl 19. Det var egentligen tänkt att kombinerarna skulle göra två hopp och köra 15 km i längdspåret men eftersom vinden tilltog fick de avbryta den andra omgången och det blev därför vanligt format (1 hopp & 10 km), vilket nog gynnade Jason LC. Under förmiddagen bestod publiken föga förvånande till stor del av fransmän och japaner. Det är alltid många franska flaggor i publiken när kombinerarna tävlar och Jez hade som vanligt familjen på plats. Efter hoppmomentet stannade vi kvar på läktaren vid hoppbacken. Satt i solen, såg längdåkningen (herrar 50 km + kombinerarna) på storbildsskärmen och kastade oroliga blickar på flaggorna som smattrade i den starka vinden. Trodde aldrig att de skulle kunna genomföra backhoppningen. Ett mattält (tomt) blåste iväg och kravallstaketen föll som dominobrickor i blåsten. Men efter att Jason säkrat totalsegern i nordisk kombination (glad!) så avtog vinden faktiskt lite. En timme försenat och med en träningsrunda mindre än planerat så gick det faktiskt förvånansvärt bra att få ner hopparna. Som ni säkert såg så var det väldigt tomt på läktaren. Vi skyllde det på att det var lördagskväll men som det skulle visa sig dagen efter så var det nog inte hela sanningen… Tyckte förresten att det var synd att Marco Grigoli inte lyckades kvala in, jag hade sett fram emot att se honom i tävlingen efter hans succé i Trondheim.

Söndagen var lika solig och fin som dagen innan men med betydligt mindre vind. Vi var på plats vid backen i god tid innan provomgången men det hade vi inte behövt… Var väldigt förvånad över att det bara var halvfullt på läktaren under tävlingen och arrangörerna fick mycket kritik för det i norska medier. Alla var dock rörande överens om orsaken, de höga biljettpriserna… Det brukar ju alltid vara fullt på läktaren under Holmenkollensöndagen och med tanke på vädret och att Anders Bardal leder världscupen så borde de kunnat fylla Kollen flera gånger om…

Koch vann tävlingen före Freund och Kranjec. Under tävlingen funderade jag på hur pass orättvis vinden var med tanke på att flera duktiga hoppare (tex Morgi och Koudelka) inte tog sig till final. Men enligt resultatlistan hade de ju faktiskt inte SÅ dåliga vindar… Tävlingarna var slut alldeles för snabbt och prisutdelningen hastades igenom, de spelade inte ens någon nationalsång. Jag hade gärna sett några tävlingar till! Men det var ändå en väldigt bra dag. Det enda som var trist var att två av mina favoritslovener saknades i Norge på grund av skador (Pero lär ju snart vara tillbaka & jag hoppas verkligen att det inte är så allvarligt som befarat med Mitjas knä).

Foton från helgen kommer som vanligt inom kort. Kunde ta en massa bilder på poserande hoppare under provomgången i söndags. En fotograf som stod i närheten av oss ville nämligen fotografera alla som hoppar på Fischerskidor (vilket ju är de flesta) och hade mycket bestämda åsikter om hur bilderna skulle arrangeras. Alla var tvungna att ställa ifrån sig sina skoväskor, plocka bort glasögonen från hjälmen och luta skidorna mot ena axeln i exakt samma vinkel. När fotografen var nöjd kunde både han och vi fotografera. Perfekt. =)

2 kommentarer:

Åsa sa...

Får jag fråga vad biljettpriserna var i Holmenkollen?

Ser fram emot dina foton, de brukar alltid vara så bra. :)

Åsa sa...

På söndagen kostade biljetterna till enbart backhoppningen 450-650 NOK. För de som även ville se längdåkningen blev det ännu dyrare... I Trondheim kostade tydligen alla biljetter 150 NOK och där var det ju massor med folk.