08 januari 2012

Orättvisornas hoppvecka

Årets backhopparvecka skulle kunna sammanfattas så här: snöfall, uppskjutna omgångar, växlande vindar, konstiga jurybeslut, omstarter och ännu mer snö.

KO-systemet var väl det minst orättvisa den här veckan! Det började med omstarten i Oberstdorf som jag skrev om senast och fortsatte sedan med konstiga jurybeslut i Innsbruck. I andra omgången släpptes Daiki Ito (5:a efter första omgången) ner i överlägset sämst vindförhållande (+15 p). Sen hölls en låååång paus och därefter släpptes hemmahopparen Andreas Kofler ner i väldigt bra vindar. Även Bardal och Schlierenzauer profiterade av detta innan ledaren Kamil Stoch även han släpptes ner under dåliga förhållande (+8 p). Om nu omstarten i Oberstdorf berodde på att det var alltför orättvisa förhållanden så borde de väl startat om även i Innsbruck eller åtminstone låtit Ito hoppa om. Att juryn sen väntade tills förhållandena var perfekta innan de släppte iväg Kofi ser inte heller bra ut... Vad hade de gjort ifall Ito varit österrikare?! Hade besluten sett annorlunda ut då?

Avslutningen i Bischofshofen bestod av lång väntan och väldigt få hopp. Torsdagens andra träning träning avbruten, kvalet avbrutet och flyttat till fredagen, nya kvalet första framflyttat och sen avbrutet och sen flyttades andra omgången först fram och ställdes sedan in helt. Synd om publiken som fick stå ute timtals i det där vädret utan att få se speciellt mycket. Har lite svårt att förstå att de hade sådana problem med att preparera backen och framför allt att de väntade med att preparera spåret med kemikalier tills kvalets starttid redan hade passerat. Det kan väl inte kommit som någon överraskning att det behövde göras? Tills nästa år kanske arrangörerna ska åka på studiebesök till Engelberg... Där genomfördes lördagens samtliga tre hoppomgångar utan problem trots att blötsnön vräkte ner konstant.

Trippelt Österrike i toppen av 4ST-sammandraget... Österrikisk seger för fjärde året i rad alltså...

Trist med Lukas Hlavas fall. Har verkligen tyckt det varit häftigt att se hans förvandling den här säsongen. Från en hoppare som tagit ströpoäng till att vara på gränsen till topp tio i totala världscupen. Väldigt imponerande. Hoppas att han inte blir borta så länge. En bruten näsa och ett brutet ben under ögat bör ju egentligen inte påverka hans hoppning men det kan kanske bli lite problem med skidglasögonen?

1 kommentar:

Åsa sa...

Tack för länken till prov på Ammanns och Kûttels bok! Jag har ännu inte hunnit titta på det, men hoppas att jag ska kunna traggla mig igenom tyskan.

Klockren sammanfattning av 4 Hills! ;)

Jag tyckte mest synd om Daiki Ito, som ju faktiskt var med bland topp-hopparna i backhopparveckan, tills han släpptes ner i vidriga vindförhållanden. Bedrövligt av juryn. Och ja, man kan ju undra hur juryn hade agerat om Ito varit österrikare... Och hur Alexander Pointner hade agerat då...

Lite tråkigt att det inte blev blandade nationer på "totala pallen". Hade varit trevligt om Anders Bardal hade lyckats knipa åtminstone tredjeplatsen. Han gjorde hursomhelst en bra turnering och han verkar ganska nöjd själv, enligt vad han skriver på sin hemsida.

Ja, hoppas att Hlavas skada läker fort. Eventuellt kan han kanske hoppa med specialskydd ett tag. Det lär nog i alla fall kännas rätt bra vid landning, skulle jag tro. Blir ju en stöt i hela kroppen...