02 januari 2012

Konstig start på backhopparveckan

Såg väldigt mycket fram emot starten av backhopparveckan men det började inte riktigt som planerat. Var väldigt irriterad över att de bröt tävlingen i Oberstdorf och startade om. Med vind- och gatereglerna ska det inte behövas. Visst, jag kan hålla med om att flera hoppare hade dåliga förhållande där kompensationen inte räckte till. Men det är långt ifrån första gången det händer den här säsongen. Ska de börja bryta alla tävlingar så snart någon hoppar dåligt?! Och tänk på dem som gjorde ett bra hopp i den avbrutna tävlingen och sen hoppade sämre i den nya första omgången. Hur rättvist blev det för dem? Känns inte heller som om förhållandena förbättrats avsevärd när de startade på nytt. Ifall det nu var förhållandena det var fel på så borde de antingen brutit mycket tidigare eller höjt farten för att kompensera (precis som de brukar göra). Jag kan bara tänka mig en enda förklaring till att de bröt; klagomål från Schlieri och Pointner. Schlieri hyllade naturligtvis juryns beslut efter tävlingen. Ifall han skulle klara en grand slam bör han kanske dela med sig till juryn av den där miljonen, för utan dem hade han aldrig vunnit i Oberstdorf... Vad tycker ni om det hela?

Backhopparvecka = KO-system = inte tycka om. Hade bestämt mig för att inte gnälla över KO-systemets orättvisor i år men hann inte mer än till första omgången i Oberstdorf förrän det var dax. Peter Prevc slutade 31:a med ett hopp som egentligen skulle räckt till en 21:a plats (!!) och Mitja blev 32:a med ett hopp som borde gett en 25:e plats och säsongens första världscuppoäng. Även Watase, Happonen, Kasai och Zyla hamnade på fel sida sträcket på grund av systemet och i Garmisch-Partenkirchen såg det ut på liknande sätt. Konstaterade redan efter kvalet på nyårsdagen att det skulle bli väldigt tuff kamp om lucky loser-platserna där.

Tom Hildes fall i Oberstdorf såg otäckt ut. Skönt att se att han är på benen och verkar vara vid gott mod. Krya på dig Tom!

Tävling nummer 2: klassiska nyårsdagsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen. Såg att SVT sände igen. Det var verkligen på tiden! Och wow vilken tävling det blev. Var lite orolig på slutet eftersom de nästan hoppade för långt. Jag är faktiskt lite förvånad över att de vågade släppa ner de sista med den farten.

Största anledningen till att vinna just på nyårsdagen (förutom att det är en så stor tävling) måste vara att man får det finaste priset! Vill oxå ha en sån där snygg backhopparstaty! =)

Kval till Innsbruck imorgon. =)

1 kommentar:

Åsa sa...

Jag håller med dig fullständigt angående omstarten av första omgången i Oberstdorf. Se gärna mitt blogginlägg: http://blogg.passagen.se/mustang69/entry/inte_kn%C3%A4et_men_ryggen

KO-systemet är inte helt rättvist, men jag kan tycka att det ger lite extra krydda till tävlingarna. Men tur att de inte använder samma system resten av säsongen, det hade inte varit bra.

Tävlingen i Garmisch-Partenkirchen var verkligen av hög klass. Vilka hopp vi fick se! Och så spännande det blev.

Nu ser jag fram emot Innsbruck i eftermiddag...