06 mars 2011

VM-dagbok från Oslo, Del 4

Sista delen av VM-dagboken kommer här. =)

Torsdag (resten av dagen)
Dimman kom och gick hela eftermiddagen, ena minuten kunde sikten vara perfekt och nästa var det dimmigt igen. Jämfört med tidigare dagar var det dock helt ok. Hela jättegrytan var full med folk och det var riktigt häftigt. Idag märkte man verkligen att vi var i Norge! Norrmännen möttes av ett enormt jubel när de hoppade och när de gick längs med läktaren till liften. Det måste varit både motiverande och pressande. Kanske därför som både Bardal och Jacobsen missade lite i andra. När Anders Jacobsen, som låg tvåa efter första omgången, landade lite för långt upp i backen förstod jag genast att Simons medalj var klar. Kunde dock inte riktigt jubla över det, kändes lite dumt när hemmahopparen just hoppat bort sin medaljchans... När det gäller segern så var jag helt säker på att Morgi hade klarat det. Brydde mig inte ens om att kolla hans längd och blev väldigt förvånad när hans namn sorterades in som nummer två i listan. 0,3 poäng mellan guld och silver och 3,2 poäng från guld till brons. Det var alltså väääldigt tätt. Tyckte enormt synd om Björn Einar Romören som inte fick hoppa hemma i Oslo. Efter beskedet igår satte NRK en mikrofon framför näsan på honom och efter en lång stunds tystnad var det enda han sa att hans dröm krossats och sen såg han väldigt ledsen ut. =(

Fredag
Dimman låg tät över Oslo men idag hade vi tur, Holmenkollen låg för en gångs skull ovanför dimridån. NoKo-lagtävling och herrarnas stafett stod på programmet. Förvånansvärt liten del av publiken valde att stanna till vid hoppbacken för att se kombinerarna. Trist. Det var åter de franska supportrarna som lät mest vid backen. Och det med all rätt, fransmännen ledde efter hoppmomentet (blev dock 4:a till slut, hade gärna sett dem ta en medalj). Efter lunch var det träning för specialhopparna men eftersom de flesta lag redan var klara var det bara några få som var där. Gick upp i skogen en stund för att se en del av stafetten. Det kändes dock lite meningslöst att stå där och se åkarna passera nån gång ibland utan att ha en aning om vad som hände resten av tiden... Eftersom norrmännen vann stafetten vågade vi tyvärr inte stanna kvar och se kombinerarnas längdmoment. Ville nämligen ha bra platser till prisutdelningen eftersom både hopparna och de svenska stafettgrabbarna skulle ta emot sina medaljer.

Väntade nästan tre timmar på Universitetsplatsen och fick jättebra platser. Simi spexade som vanligt på pallen. Höll ett extra öga på Michael Uhrmann som hamnade på 6:e plats. Efter tävlingen igår meddelade Uhri att han slutar efter VM. Det betyder att min drömmedaljör (se motivering här) aldrig kommer få den där individuella medaljen... Hade gärna bytt plats på honom och Simi i resultatlistan! Uhri, Malysz, Ahonen och Küttel... Känns som om alla slutar nu eller efter den här säsongen. Dessutom kan vi nog vänta oss att listan blir bra mycket längre i april.

Lördag
Det var lite kaos i kollektivtrafiken igen, de ansvariga hade förmodligen även denna vecka glömt att det var helg... Till slut kom vi dock fram till ett soligt men väldigt blåsigt Holmenkollen. Blev genast lite orolig för att att tävlingen skulle bli inställd. Inte helt obefogat skulle det visa sig. Det här var en sån dag när ALLT bara var fel. Provomgången ställdes in, liksom finalomgången. Tyskarna ledde inför sista startgruppen och jag trodde att de skulle bli tvåa. Tyvärr avslutade Uhri sin karriär med ett riktigt dåligt hopp under svåra förhållande och hoppade därmed till och med bort tyskarna från medaljen (med 0,7 poängs marginal). Bronset gick istället något oväntat till Slovenien, något som egentligen borde gjort mig glad men inte idag (åtminstone inte just då)...

Efter tävlingen tog det evigheter att ta sig ner till stan. När vi äntligen anlände till Universitetsplatsen en timme innan medaljcermonierna var det så mycket folk där att vi omöjligt kunde se nånting. I och för sig bra eftersom vi skulle på en konsert på kvällen och egentligen inte hade tid att stanna kvar... Hemresan tog en evighet eftersom de stängt av tunnelbanestationen på grund av att det var för mycket folk. Som sagt, allt blev bara fel idag... Hann precis se medaljcermonin på TV och det kändes helt overkligt med slovenerna där på pallen. Till min förvåning var bara medaljörerna på plats... Det innebär att tävlingen i lilla backen var den enda under hela VM där lag nr 4-6 fick vara med. Det måste helt enkelt ha varit ett misstag att de fick följa med! Eftersom det var den allra första lagtävlingen var det säkert någon som inte hade riktig koll som sa till fyran, femman, sexan att även de skulle vara med. Och när de väl var på plats var de väl tvungna att ge dem något. Eller vad tror ni?

Söndag
På väg till flygplatsen såg jag en massa folk med flaggor på väg för att se femmilen. På ett sätt hade det varit skoj om VM hållit på ett tag till, men samtidigt så var det rätt skönt att komma hem. Var som vanligt ute i väldigt god tid men tiden på flygplatsen gick ändå väldigt snabbt eftersom det passerade backhoppare på löpande band. Tror jag såg ett 20-tal. =)

Laddade över alla foton till datorn när jag kom hem och konstaterade snabbt att det blir väääldigt svårt att välja ut bilder till bloggen. Det finns så många bilder jag vill ta med! Dessutom lite annorlunda bilder än annars. I vanliga fall är det mest hoppare på väg till liften men vid Midtstubakken fotograferade jag även en massa hoppare på bromsplan (på skidor eller jublande framför TV-kameran).

Inga kommentarer: