28 november 2010

Iakttagelser från premiären

Var ganska pessimistisk inför helgen men det visade sig bli väldigt bra och spännande tävlingar. Här kommer lite iakttagelser från TV-soffan.
  • Ordningen är återställd, Österrike var åter i topp under lagtävlingen. Att de fick dela pallen med norrmännen och japanerna var oxå ganska väntat. Tycker dock att de borde börja säsongen med en individuell tävling!
  • Störst förväntningar på sig hade polackerna, alla dessa förväntningar är nog som bortblåsta nu. Oj, vad de hoppade dåligt! Trodde inte att de skulle briljera lika mycket som i somras men trodde inte heller att det skulle vara så här illa. Den ende som kan få godkänt är Malysz, men inte heller han hoppade så bra som väntat. Tvåan från sommaren, Kamil Stoch, tog sig inte till final och sommarens stora utropstecken, Dawid Kubacki, var inte ens nära att kvalificera sig... Misstänker att stämningen inte är den bästa i det polska lägret idag...
  • Tyckte att Denis Kornilov hoppade riktigt bra hela helgen! Har inte sett honom i så bra form sedan förra sommaren.
  • Kofler före Morgenstern och Ammann i den individuella tävlingen. Inga överraskningar á la Bodmer förra året alltså. Det skulle vara Ville Larinto i så fall. Han lämnar Kuusamo med flera bra hopp och en 6:e plats i bagaget. Vem hade trott det?! Han har ju inte hoppat bra på flera år!
  • Janne Ahonen diskvalificerades i kvalet efter att ha hoppat mot rött. Säger samma sak som efter att Malysz diskades i somras: Hur kan en så rutinerad hoppare göra ett sådant misstag?! Det hade varit en sak om det hänt en junior men hoppare som Malysz och Ahonen borde ha bättre koll.
  • Ibland skulle det vara väldigt intressant att veta hur Harri Olli tänker, eller kanske snarare inte tänker... Att räcka finger åt TV-kameran efter ett, för honom så typiskt, flopphopp var nog inte så smart... Det syntes väldigt tydligt på livesändningen så han kan knappast ha trott att han skulle komma undan med det. Men han tänkte väl inte alls. Avstängd av FIS en tävling för osportsligt uppträdande och dessutom avstängd ännu längre av finska förbundet, IGEN. Nu var han i och för sig i rätt dålig form så det är inte säkert att han hade fått hoppa annars heller men det är ändå väldigt tragiskt.
  • Norrmännen kommer nog bli riktigt farliga i vinter... Och som sagt, de andra nationerna får se upp under VM i Oslo!
  • Tycker synd om David Zauner som slet av korsbandet strax innan premiären. Han verkar vara riktigt otursförföljd.
Vi behöver inte vänta länge på nästa tävling, kval i Kuopio redan på tisdag! =) Jag har lagt in en liten kalender i högra spalten med alla tävlingar i världscupen och continentalcupen. Fast ni har säkert koll på det ändå!

2 kommentarer:

Åsa sa...

Jaaa, ska Harri Olli fortsätta med sin attityd så lär han definitivt INTE hamna bland tio i topp som jag gissat... Man trodde ju att han skulle ha mognat till den här säsongen. Men det klart, i intervjun på Berkutschi sa han ju att han inte har några mål alls, så det är ju frågan om det blir någon vidare karriär för honom. Lars Bystöl hade ju samma "problem" för några år sedan. Tråkigt, tråkigt!

Åsa sa...

Trodde oxå att Harri hade skärpt sig eftersom förra säsongen förflöt problemfritt men tydligen inte... Frågan är när han kommer tillbaka till världscupen. Känns inte som att hans form är tillräckligt bra för att ska platsa i laget.