09 augusti 2010

Resereportage från Hinterzarten

Så var då tävlingarna i Hinterzarten slut för den här gången, tiden går snabbt ibland. Foton från tävlingarna dyker upp så småningom men först några rader om helgen.

Torsdag
På kvällen begav vi oss till välgörenhetsfotbollsmatchen mellan en samling fd fotbollsspelare från Freiburg och en mix av tränare, servicemän och gamla backhoppare. Backhopparnas startelva var dock inte lika välbekannt som förra året och vädret var oxå rätt trist. I pausen var det som vanligt straffsparkstävling med ett gäng backhoppare vid bollen. I år verkade det som om alla som ville fick vara med för det fanns representanter från flera nationer. Blev förvånad och glatt överraskad över att se Georg Späth eftersom han inte fanns med i det lag som först anmälts. Det visade sig dock att han vunnit en intern uttagningstävling mot Pascal Bodmer. Vann straffsparkstävlingen gjorde Morgi före Neumi, ombytta roller från förra året alltså. När segraren korats gick vi därifrån utan att se andra halvlek av fotbollsmatchen, tror tyvärr inte att det var så många som stannade kvar för det var väldigt kallt och regnet hängde i luften igen.

Fredag
Dagen bestod av väntan, väntan, väntan och lite backhoppning. Vädret var perfekt för en dag vid backen; varken för varmt eller för kallt, ingen brännande sol och inget regn. Saknade kombinerarna som istället befann sig i Oberstdorf men tiden gick ändå förvånansvärt snabbt. Klockan fyra var det dax för första träningen. Alla tränade... utom Simon, som liksom förra året inte kom förrän på lördagen. Dawid Kubacki vann kvalet medan flera kända namn hoppade bort sig. Schmitt, Koudelka, Chedal och Damjan fick alla tacka för sig redan efter första dagen. Efter kvalet väntade startnummerutdelningen. Visste att den inte skulle vara värd de 6 euro det kostade att komma in i festtältet men gick dit ändå. Hopparna fick inte lika många frågor som förra året (vilket var positivt eftersom frågorna då var rätt idiotiska) och jag kunde förvånansvärt nog ta flera riktigt bra foton. Så helt bortkastat var det ändå inte.

Lördag
Ytterligare en dag med mycket väntan vid backen, hann läsa massor i min bok innan provomgången klockan fem. Under kvalet dagen innan gick två brädor i staketet längst fram sönder. På lördagsmorgonen bytte de ut de trasiga brädorna och upptäckte då att även rätt många stolpar var murkna och behövde bytas ut. Lite dålig planering måste jag säga. Det borde de kunnat göra tidigare, kan inte direkt kommit som en överraskning att staketet var i dåligt skick och att det får utstå en hel del tryck när folk hänger ut över det för att se ordentligt.

Lagtävlingen var ytterst förvirrande, bland annat eftersom grafiken på tvskärmen var väldigt bristfällig. Förutom vindpoäng (+/-) saknades även poängen för hoppet samt den aktuella ställningen. Förhoppningsvis var det inte samma grafik som visades på Eurosport... Jag var förvånad över nästan alla resultat. Rutinerade Morgi hoppade bort ÖSV redan i första omgången och de slutade sen 6:a... Japan missade pallen med knapp marginal och blev 4:a (bättre än jag trodde)... Ryssland tog sig vidare vilket var förvånande med tanke på hur deras vintersäsong såg ut... Slovenien slutade 9:a och fick därmed inte ens hoppa i finalomgången, hade inte ens tänkt tanken att de skulle kunna missa... Mest förvånad blev jag dock inför sista startgruppen i andra omgången, sist av alla hoppade nämligen Malysz! Visserligen hade de unga polackerna hoppat bra men att de skulle vinna trodde jag inte, och dessutom utan Kamil Stoch i laget. Under prisutdelningen kom så svaret på gåtan varför Kamil inte var på plats. Han gifte sig samma dag! Kubacki hade med en lapp upp på pallen med gratulationer till honom och hans fru. Konstigt datum att lägga sitt bröllop på...

Söndag
Solen lyste från klarblå himmel när vi åt frukost och vi konstaterade, något förhastat, att vi hade haft ganska tur med vädret under helgen. Men vi hann inte mer än ställa oss på våra platser vid backen förrän mörka moln dök upp från ingenstanns och det började regna. Därefter växlade det mellan regnskurar och solsken hela förmiddagen. Under provomgången var det faktiskt uppehåll men lagom till att tävlingen startade började regnet ösa ner och sedan regnade det så gott som hela tävlingen. På några sekunder lyckades hela publiken förvandla läktaren till ett färgglatt paraplyhav och därefter var det väldigt svårt att se någonting alls av backen. Kollade på tvskärmen med den bristfälliga grafiken istället. Även den individuella tävlingen innehöll flera mer eller mindre förvånande resultat tex Keituri 3:a, Takeuchi 4:a, Zografski 17:e och Zhaparov 19:e! Funderade som bäst på om jag skulle trotsa regnet och ta några kort under prisutdelningen (dittills hade jag bara plockat fram kameran för en enda hoppare) men problemet löste sig av sig självt. Medan funktionärerna plockade fram det snurrande podiet slutade det regna och solen kom fram. Därefter syntes ironiskt nog inte ett enda regnmoln till... Innan han klev upp överst på pallen fick Adam Malysz stå med en handske och ta emot en örn som kom flygande med den gula startnummervästen, mäktigt. Därefter blev det nationalsång och alla polackerna på läktaren sjöng med för full hals.

Inga kommentarer: