13 oktober 2009

Reserapport från Schweiziska Mästerskapen

Tycker verkligen om Schweiziska Mästerskapen. Förutom Simon, Andreas och kombinerarna brukar startlistan bestå av ett gäng juniorer (från 13 år och uppåt) samt en del seniorer som egentligen inte är aktiva längre men som ändå brukar hoppa på SM. Har varit där de senaste fyra åren och kunnat följa juniorernas utveckling. Adrian och Pascal som debuterade i världscupen i vintras såg jag tex hoppa första gången när de var 13, 14. Det är naturligtvis inga avspärrningar runt backen och stämningen är väldigt familjär; alla känner alla. Just det gör dock även att man kan känna sig lite utanför. Det blir extra tydligt att man är där som betraktare och egentligen inte hör dit.

På lördagsmorgonen innan SM började genomfördes den andra tävlingen i FIS Cup. Tyvärr visade det sig att ryssarna och Vince bara var där på fredagen, typiskt. Det innebar att jag bara kände igen ett femtontal av hopparna. Vann gjorde en gammal världscupbekanting, Balthasar Schneider.

Precis som förra året ösregnade det större delen av lördagen och nu liksom då var det kombinerarna som blev blötast... Tim Hug ledde efter hoppmomentet men tappade sedan på inlinesen. Jag stod vid den farliga kurvan (men ingen flög in i trädgården i år...) och såg åkarna fara förbi några gånger för att sedan bege sig uppför den långa backen till målgången. Att Ronny skulle vinna kändes givet rätt tidigt men resten av placeringarna fick vi veta först under prisutdelningen på kvällen.

Efter kombinationen var det dax för lagtävlingen och hela 12 lag kom till start. ZSV har vunnit alla lagtävlingar hittills på SM men i år kändes deras lag ovanligt svagt redan på pappret. Trodde därför att vi skulle kunna få se en annan segrare den här gången och mycket riktigt. Team OSSV med Simi, Totti (ja, han var alltså med!!) och bröderna Egloff vann före ZSV och överraskningen BOSV. Skoj med lite andra lag på pallen. Efter lagtävlingen blev det prisutdelningar och sen var tio timmar i regnet över och jag begav mig tillbaka till Zürich.

På söndagen var det åtminstone uppehåll. Bara 33 juniorer ställde upp (brukar vara ett femtiotal) och den här gången blev det en specialhoppare som tog hem segern, Marco Grigoli som strålade som en sol hela helgen. Därefter var det dax för damer och seniorer. Tävlingen inleddes med att Gatsch (deras österrikiske serviceman) var förhoppare! Efter allt snack om att Simon aldrig blivit schweizisk mästare tog han nu en stor ledning redan i första hoppet och sen var första segern klar. Tredjeplatsen (som var den som alla utom Simi och Andi kämpade om...) gick till en kombinerare, Tim Hug. Verkligen skoj även om det var i "fel disciplin", han såg hur lycklig ut som helst på pallen, annars brukar han alltid ha sån otur på SM...

Bilder kommer inom kort!! Måste bara hinna gå igenom dem först...

NoKo seniorer:
1. Ronny Heer 2. Seppi Hurschler 3. Joel Bieri

NoKo juniorer:
1. Ivo Hess 2. Lars Grossen 3. Luki Niedhart

Lagtävling:
1. OSSV (Luca Egloff, Guido Landert, Pascal Egloff, S Ammann)
2. ZSV (Pascal Kälin, Adrian Schuler, Michi Hollenstein, A Küttel)
3. BOSV (Kilian Hauswirth, Luki Niedhart, Joel Bieri, Lars Grossen)

Backhoppning juniorer:
1. Marco Grigoli 2. Pascal Egloff 3. Andreas Schuler

Backhoppning damer:
1. Bigna Windmüller 2. Sabrina Windmüller 3. Salome Fuchs

Backhoppning seniorer:
1. Simon Ammann 2. Andreas Küttel 3. Tim Hug 4. Marco Grigoli 5. Pascal Egloff 6. Antoine Guignard 7. Vital Anken 8. Guido Landert 9. Michi Hollenstein 10. Lars Grossen

1 kommentar:

Anonym sa...

Synd med allt regn - men vad roligt att få en rapport från dessa mästerskap!
Cirka sex veckor kvar till vinterns världscuppremiär, nu med både Eurosports sändningar och din blogg och senare OS - mycket att se fram emot!
Sture