04 mars 2013

Skid-VM i Val di Fiemme

Efter tio skiddagar framför TV:n med spännande tävlingar och fem nya backhoppningsvärldsmästare i form av Anders Bardal, Sarah Hendrickson, Kamil Stoch, Mixed-team Japan och Team Österrike, så är VM slut för den här gången. Listar nedan några av mina intryck från VM.

VM:s pallplatsdebutant (individuellt): Efter flera fjärdeplatser har jag väntat hela säsongen på Peter Prevcs första individuella pallplacering och så kom den på VM! Jag trodde först att han skulle bli fyra igen i lilla backen men efter Kamils miss räckte det till bronsplats. Tyckte att han uttryckte det väldigt bra själv i Eurosports intervju efter tävlingen: första pallplatsen var värd att vänta på! Verkligen! Dessutom passade han på att hoppa hem pallplats nummer två redan i stora backen där det blev ett VM-silver. =) Ska bli spännande att se om han fortsätter på samma sätt i de sista världscuptävlingarna.

VM:s på förhand mest öppna tävling: Det roligaste med mixed-tävlingen var att utgången kändes så oviss. Japan som vann var väl i och för sig favoriter till guldet men det fanns sju, åtta lag som på pappret hade chans på en medalj. Jag hade hoppats på att hemmanationen Italien eller möjligtvis USA eller Frankrike skulle kunna knipa ett brons men så blev det inte. Det hade varit skoj med tanke på att det är nationer som inte har någon chans på framskjutna placeringar i en vanlig lagtävling men som har ganska starka mixed-lag.

VM:s dalande medaljkandidater: Inför VM kändes det som om Slovenien skulle kunna ge Österrike en match om guldet i lagtävlingen. Redan efter första tävlingen avskrev jag dock den möjligheten. Vad hände egentligen? Alla fyra hoppade ju så bra inför VM men under VM funkade det inte alls (förutom för Pero naturligtvis). 

VM:s ”bara” silver: Gregor Schlierenzauer leder totala världscupen helt överlägset och måste alltid ses som en av de största guldkandidaterna men den här gången blev det ”bara” ett silver i de individuella tävlingarna. Det var dessutom Österrikes enda individuella medalj på herrsidan. Det är helt i linje med det vi sett hela säsongen, Österrike är inte lika dominanta nu som för ett par år sedan.

VM:s balansakt: Manuel Fettner visade prov på bra balans när han tappade ena skidan efter landning i lagtävlingen men lyckades stå på en skida tills han passerat fallgränsen. Verkligen imponerande. Kan bara minnas att jag sett något liknande vid ett tillfälle tidigare men kan inte komma ihåg från vem (kan det ha varit Küttel? eller kanske Koudelka?). Det var dessutom en balansakt som bokstavligt talat var guld värd! Tack vare att han lyckades stå på fötterna vann Österrike guldet, om han fallit och blivit av med 21 poäng hade de bara blivit fyra…

VM:s poängkorrigering: När siste hoppare landade i lagtävlingen låg Norge på silverplats. En stund senare hade de förlorat 6,7 poäng och blev istället fyra. I första omgången hade Alexander Stöckl önskat två gater lägre fart för Bardal vilket juryn godkände och han fick därmed +6,7 poäng i gatefaktor för sitt hopp. I själva verket hoppade han dock aldrig från en lägre gate eftersom funktionärerna missat att flytta ner och han skulle därför inte haft några pluspoäng. Jag är egentligen inte alls förvånad över att det hände eftersom gaten flyttades hit och dit hela tiden under tävlingen. Inte konstigt att det blev en miss! Det jag däremot tycker är konstigt är att korrigeringen inte kunde göras innan hela andra omgången var genomförd. Flera av de andra lagen rapporterade det och det bör ha varit enkelt att kontrollera på inspelningarna så varför hände inget förrän efter tävlingen?!

VM:s bästa NoKo-resultat: Sist men inte minst måste jag nämna ett resultat i nordisk kombination. När det gäller NoKo så är jag stort Frankrike-fan och jag jublade lite extra över deras guld i lagtävlingen. Jez tog ju medalj i alla fyra tävlingarna och Sebastien fick ett guld till i sprintstafetten men för Francois och Maxime var lagtävlingen enda chansen till en VM-medalj och de skötte sig utmärkt i längdspåret båda två. Därför var den medaljen något alldeles extra. =)

Inga kommentarer: