20 december 2011

Resereportage från Engelberg

Helgen började dåligt med stormvindar och ösregn på fredagen. Vi begav oss ändå bort till backen för att se om något var på gång. På vägen mötte vi Pero och Jurij på joggingrunda. Det kändes väldigt märkligt att se den vita backen med barmark runt omkring. Jag förstår fortfarande inte hur de lyckades behålla snön i backen när det regnade så mycket. Vid backen var det väldigt lugnt (bortsett från vinden då…) och vi såg det som ett dåligt tecken att de italienska förhopparna åkte därifrån en stund senare. Klockan två hölls ett möte där det, som väntat, bestämdes att dagens träning och kval ställdes in. Vid det laget befann vi oss sedan länge torrskodda i varsin bekväm fåtölj på hotellet läsandes Simi & Andis biografi.

Jag hade i och för sig önskat mig snö men det hade inte behövt vräka ner blötsnö HELA lördagen… Funktionärerna påbörjade redan klockan fyra på morgonen arbetet med att få backen i hoppbart skick i snöfallet. Lite ironiskt att de hade tvingats köra in snö från Andermatt (vid Gotthard) för att kunna preparera backen inför helgen… Trots snöfallet och all lössnö i underbacken gick det förvånansvärt bra att hoppa. Tror inte att det var något problem med farten och det var ingen som föll på grund av lössnön. Verkligen imponerande att de fick igenom provomgång, kval och tävling så problemfritt i det vädret!! Det var dock rätt kallt, blött och jobbigt på läktaren. Kofi hann knappt landa efter sitt kvalhopp förrän vi skyndade oss in i värmen i tältet. Det känns lite gnälligt att klaga på vädret men det spelar verkligen stor roll, det blir en helt annan upplevelse om vädret är ok. Tävlingen vann, som ni säkert såg, Bardal före Koch och Morgi.

På söndagen såg vädret bättre ut även om det inte var helt optimalt. Vi var ute i god tid före den extrainsatta provomgången för att kunna fotografera när hopparna anlände till backen. Flera kom dock ganska sent och de flesta av topp tio hopparna stod över provomgången. Tävlingen var väldigt spännande och det blev extremt jämt i toppen. Jag hade gärna behållit pallen som den såg ut med elva hoppare kvar (dvs Simi före Koudelka och Kranjec) i slutänden var det dock åtta stycken som hoppade förbi dem. Kofi som segrare ännu en gång… Han blir farlig under backhopparveckan…

Totalt sett är jag hyfsat nöjd med helgen trots att vädergudarna inte riktigt var på vår sida och trots att jag saknade flera av mina favoriter som för tillfället hoppar i Continentalcupen. =( Skulle väldigt gärna åka tillbaka till Engelberg för CoCn den 27:e men det går verkligen inte. Har funderat fram och tillbaka men får inte ihop det.

Foton från tävlingarna (läs: från söndagen) kommer naturligtvis inom kort. =)

Inga kommentarer: