03 oktober 2010

Dramatisk avslutning

Nästan inga av mina favoriter var på plats i Liberec och jag höll till och med på att missa tävlingen. Tio minuter innan start kom jag på att det faktiskt brukar vara tävling dagen efter ett kval... *s* Fredagens tävling lär inte stanna i minnet någon längre tid, dagens säsongsavslutning i Klingenthal blev däremot desto mer dramatisk.

Adam Malysz hade chansen att hoppa hem totalsegern men blev istället diskvalificerad! Såg att han fick grönt ljus och tyckte sen att det dröjde väldigt länge innan han hoppade. Tog ändå för givet att han kom iväg i tid, för inte kan väl en rutinerad hoppare som Malysz sitta kvar för länge på bommen i en så viktig tävling?! Tydligen... Nu gick totalsegern istället till en hoppare som befann sig runt 900 mil från händelsernas centrum! Märkligt. Ifall man ska tro statistiken så innebär det även att Daiki Ito kommer vinna den totala världscupen i vinter. Men jag skulle inte våga satsa några pengar på det.

På förhand handlade allt om ifall Ito eller Malysz skulle ta hem totalsegern. Tänkte ni på att även Kamil Stoch hade chansen inför helgen?! Ifall han vunnit i Liberec skulle han ha klarat det. Nu blev han istället tvåa trots att han missade hela den inledande turneringen. Dessutom vann han sammandraget i CoC:n. Imponerande.

Har sagt det förut och säger det igen; hopparna får inte tillräcklig kompensation för dålig vind. Dagens tävling var ett väldigt tydligt exempel på det. När skillnaderna i vinden är mindre funkar kompensationen, men när vinden vänder så ofta och så starkt som idag så är det inte på långa vägar tillräckligt. Det kunde ju skilja 15 vindpoäng från en minut till en annan. De flesta hoppare som hade bakvind landade strax efter hundrameterslinjen och då hjälper lite pluspoäng föga... Det blir färre utdragna och inställda tävlingar med de nya reglerna men vindlotteriens tid är tyvärr inte förbi...

Griljo =) Var, som jag nämnde i förra inlägget, mycket imponerad av Marco Grigolis resultat i Continentalcupen. Plats 25 respektive 18 i SGP:n smäller dock bra mycket högre! Synd att sommarsäsongen är slut nu! Undra hur det kommer gå i vinter. Men det är väl lite tidigt att börja hoppas på för mycket.

Varför fick de som hoppade hoppa och varför fick de som inte hoppade inte hoppa.... det är frågan...

Ibland blir man påmind om hur oviktigt backhoppningen egentligen är. Robert Kranjec flög hem efter beskedet att hans pappa dött. =(

Inga kommentarer: